GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus

EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 09:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.

Potpisivanjem ugovora, EBRD će preuzeti 28,3 posto udjela u kompaniji M Plus Croatia d.o.o. nakon što se ispune svi formalni preduvjeti. Društvo M Plus Croatia d.o.o. je dio Mplus Grupe te konsolidira kompanije koje posluju u BPO poslovnoj vertikali Grupe. Nakon investicije, Mplus Grupa, koja trenutno ima 68,7 posto udjela, ostat će većinski dioničar s 59,7 posto udjela, dok će MidEuropa nastaviti podržavati poslovanje kao manjinski investitor.

Ova investicija će ujedno biti i najveća investicija EBRD-a u vlasničku strukturu (equity) tvrtke u sektoru tehnoloških usluga u regiji jugoistočne Europe te jedna od većih investicija u Hrvatskoj.

Investiranim sredstvima Mplus Grupa nastavit će širenje poslovanja i konsolidaciju svoje strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu, primarno kroz akvizicije. Grupa će nastaviti s unaprjeđenjem učinkovitosti poslovnih procesa te stvaranjem novih radnih mjesta u regiji i izvan nje.

“Porast potražnje za našim uslugama rezultirao je potrebom za dodatnim ulaganjima u razvoj BPO poslovanja. Partnerstvo s EBRD-om kao predvodnikom u financiranju ekonomski uključivih projekata strateški je i vrijednosni izbor, a ne samo komercijalni. To partnerstvo će nam omogućiti realizaciju naše ambiciozne strategije daljnjeg rasta, primarno kroz akvizicije”, izjavio je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplus Grupe (Meritus ulaganja d.d.).

"Uzbuđeni smo što investiramo u inovativnu kompaniju kao što je Mplus, usmjerenu na regionalni rast. Kroz ovu investiciju ponovno potvrđujemo našu usmjerenost na poticanje inovacija i razvoja hrvatske ekonomije, uključujući i kroz podupiranje domaćih poduzeća pri daljnjem širenju na inozemnim tržištima! Mplus pruža usluge na 57 tržišta diljem svijeta te je jedan od vodećih poduzeća u segmentu eksternalizacije poslovnih procesa”, izjavio je Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za centralnu Europu.

“Na ovu novu investiciju gledamo kao dokaz velikog napretka koji smo ostvarili proteklih godina. Vjerujem da će se naše partnerstvo s EBRD-om i nastavak podrške od strane MidEurope pozitivno odraziti u svim zemljama u kojima imamo BPO operacije i u kojima smo poslovno aktivni”, dodao je Horvat.

Ulaganje EBRD-a u kompaniju Mplus Croatia, koja konsolidira BPO segment Grupe, potvrda je značajne vrijednosti stvorene unutar ove poslovne vertikale u zadnje četiri godine, od inicijalne javne ponude (IPO) 2019. godine. Ova investicija pozicionira Mplus kao vjerodostojnog i dugoročnog partnera vodećim domaćim i međunarodnim investitorima.

Samo četiri godine nakon IPO-a, Mplus Grupa posluje kao europski lider u BPO-u kroz dinamične industrije upravljanja korisničkim iskustvom i informacijskih tehnologija. Također, Grupa je u međuvremenu uspješno dodala dvije nove poslovne vertikale ispod krovnog društva Meritus Ulaganja d.d.: HR vertikalu Workplace, kroz usluge zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima, te eCommerce vertikalu Eplus Ventures, koja okuplja platforme iz beauty, healthcare i travel segmenata.

Tagovi: EBRD, Mplus, Mark Davis, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Atlantska plovidba lani s gubitkom od 2,9 milijuna eura
GUBITAK
Atlantska plovidba lani s gubitkom od 2,9 milijuna eura
DUBROVNIK - Grupa Atlantske plovidbe prošle je godine ostvarila gubitak pripisan imateljima kapitala od 2,93 milijuna eura.
Američki maloprodajni div zatvara 150 trgovina
ODLUKE
Američki maloprodajni div zatvara 150 trgovina
NEW YORK - Američki maloprodajni div Macy's je izvijestio o još jednom tromjesečju pada prodaje.
Munich Re: Dobit u 2023. nadmašila očekivanja unatoč potresu u Turskoj
IZNAD OČEKIVANJA
Munich Re: Dobit u 2023. nadmašila očekivanja unatoč potresu u Turskoj
MUNCHEN - Njemačka reosiguravajuća kompanija Munich Re zaključila je 2023. godinu s neto dobiti od 4,6 milijardi eura, dok je kompanija prvotno očekivala dobit od četiri milijarde eura.
Mondelēz povlači Milka Oreo Bar s hrvatskog tržišta zbog mogućeg prisustva malog komada plastike
POVLAČENJE
Mondelēz povlači Milka Oreo Bar s hrvatskog tržišta zbog mogućeg prisustva malog komada plastike
ZAGREB – Strogo poštujući sigurnost potrošača i kvalitetu svojih proizvoda, kompanija Mondelēz International, kao mjeru predostrožnosti, povlači svoj proizvod Milka Oreo Bar (37g) s hrvatskog tržišta zbog mogućeg prisustva malog komada plastike.
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
DOBRA GODINA
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
ZAGREB - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023. godine, Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE