GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK će detaljno istražiti preuzimanje slovenskog Trima

EK će detaljno istražiti preuzimanje slovenskog Trima
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 21:15
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - EK pokreće detaljnu istragu kako bi provjerila predloženo preuzimanje Trima, koje bi trebao provesti irski koncern Kingspan.

Zabrinuti su da bi akvizicije u mnogim državama članicama mogle smanjiti konkurenciju i dovesti do viših cijena ploča od mineralnih vlakana.

Kingspan je sa sjedištem u Irskoj, proizvođač izolacijskih ploča, rješenja za osvjetljenje i ventilaciju, kao i vode, energije, podataka i podnih tehnologija, a slovenski Trimo uglavnom se bavi proizvodnjom sendvič ploča od mineralnih vlakana.

"Kingspan i Trimo zajedno bi bili daleko najveći igrač u Europi i glavni dobavljač visokokvalitetnih sendvič ploča od mineralnih vlakana. Ovaj proizvod važan je za bolju izolaciju i energetsku učinkovitost industrijskih i poslovnih zgrada, koji su ključni za postizanje europskog Zeleni sporazum.

"Izjavu je dala Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije (EK) zadužena za politiku tržišnog natjecanja. Kako je istaknula, komisija mora osigurati zdravo konkurentno okruženje za sve tvrtke koje koriste ovaj proizvod za izolaciju svojih zgrada.

Početna istraga Europske komisije otkrila je da su Kingspan i Trimo jednaki konkurenti u prodaji sendvič ploča od mineralnih vlakana u mnogim europskim zemljama. U ovom trenutku zabrinut je da bi predloženo preuzimanje moglo znatno smanjiti konkurenciju za sendvič ploče od mineralnih vlakana u Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji, rekao je Bruxelles u priopćenju za medije.

U svakoj od tih zemalja Kingspan i Trimo imali bi visoki kombinirani tržišni udio, oboje bi nudili visokokvalitetne proizvode i usluge, dok bi, prema Komisiji, imali ograničenu konkurenciju dobavljača koji mogu ponuditi proizvode i usluge usporedive kvalitete.

"Nadalje, u većini tih zemalja preostali konkurenti bili bi znatno manji od spojenog entiteta. Predložena akvizicija tako bi eliminirala značajan konkurentski pritisak za obje", dodali su.

Kao što je navedeno u Bruxellesu, tržište sendvič panela od mineralnih vlakana karakteriziraju relativno visoke barijere za ulazak i širenje. Te se prepreke posebno odnose na potrebu za dovoljno širokim rasponom kvalitetnih proizvoda kako bi se mogli dobiti i održavati svi potrebni nacionalni i međunarodni certifikati. Istraga tržišta nije otkrila nijednog značajnijeg novog ulaska na tržište.

Komisija će sada provesti detaljnu istragu učinaka predloženog preuzimanja kako bi utvrdila je li vjerojatno da će znatno ometati učinkovito tržišno natjecanje.

Predloženo preuzimanje povjerenstvu je upućeno u listopadu prošle godine, a obaviješteno u ožujku ove godine. Prema njihovim riječima, Trimo i Kingspan nisu predali nikakve obveze tijekom početne istrage radi rješavanja preliminarnih zabrinutosti Komisije. Komisija sada ima 20. kolovoza da donese odluku. Međutim, početak dubinske istrage ne utječe na ishod istrage, naglasili su.

Tagovi: Trimo, Europska komisija, Kingspan, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PROIZVODNJA
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PREVALJE - Čini se da će u Koruškoj biti prekinut niz proizvodnih odlazaka iz Slovenije u inozemstvo. Nakon planiranog odlaska Adienta iz Slovenj Gradca i najavljenog preseljenja Lekove proizvodnje s Prevalja u Austriju, očekuju se stotine radnih mjesta u Mežičkoj dolini.
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
POHVALNO
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
ZAGREB - Prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo je do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada.
Planteu više nije član Uprave Mercatora
ODLUKE
Planteu više nije član Uprave Mercatora
LJUBLJANA - Slovenska vlada je udovoljila zahtjevu Mercatora i razriješila Gregora Planteua kao izvanrednog člana Uprave ove kompanije.
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
PROJEKTI
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
ZAGREB – Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
GASTRO
Sveti Petar u Šumi: Otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica
SVETI PETAR U ŠUMI - Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE