GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK kaznio Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura

EK kaznio Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak kaznila farmaceutske tvrtke Tevu i Cephalon sa 60,5 milijuna eura zbog dogovora da za nekoliko godina odgode ulazak na tržište jeftinije generičke verzije Cephalonova lijeka za poremećaj spavanja modafinil nakon što je istekao patent na taj lijek.

Taj dogovor između dviju tvrtku zaključen je puno ranije nego što je Cephalon postao Tevina podružnica.

Odluka Komisije odnosi se na sporazum o nagodbi o patentu u kojem je dogovoreno da Teva ne ulazi na tržište s jeftinijom, generičkom verzijom modafinila u zamjenu za neke poslovne aranžmane u korist Teve i plaćanje u gotovini. Teva je po isteku Cephanolova patenta imala spremnu generičku verziju, koja se čak i počela prodavati u Velikoj Britaniji. Onda se dogovorila s Cephalonom i obustavila ulazak na tržište toga lijeka.

"Nezakonito je kada farmaceutske tvrtke kupe konkurenciju i zaustave ulazak na tržište jeftinijih lijekova, čak i kada su njihovi sporazumi u obliku nagodbe o patentu ili sličnim komercijalnim transakcijama. Dogovor Teve i Cephalona bio je na štetu pacijenata i nacionalnih zdravstvenih sustava, jer ih je lišio cjenovno prihvatljivijih lijekova", izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije zadužena za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Modafinil je lijek za liječenje prekomjernog spavanja tijekom dana, povezanog s narkolepsijom. To je bio Cephalonov najprodavaniji proizvod, pod imenom Provigil. Više od 40 posto godišnjeg prometa godinama je dolazilo od prodaje Provigila.
Iako općenito nagodbe o patentima mogu biti legitimne, Komisija vjeruje da to nije bio slučaj u sporazumu o nagodbi između Teve i Cephalona.

"Teva se obvezala da neće ulaziti na tržište modafinila, ne zato što je bila uvjerena u snagu patenta Cephalona, nego zbog znatne koristi koju je imala od Cephalona. To je napravljeno kroz brojne sporedne komercijalne poslove, do kojih Teva ne bi došla da se nije obvezala da neće ulaziti na tržište modafinila", ističe Komisija.

Zahvaljujući tome Cephalon je nastavio prodavati Provigil po višim cijenama godinama nakon isteka patenta.
Komisija je zaključila da su tim sporazumom prekršena protumonopolska pravila i nanesena znatna šteta pacijentima i zdravstvenim sustavima u EU-u zadržavanjem više cijene modafinila.

Tagovi: Europska komisija, Teva Pharmeticals, Cephalon
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE