GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa

Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
NEW YORK - Pušenje e-cigareta utječe na pluća mladih tako da oni češće obolijevaju od Covida-19 nego nepušači. To su sada dokazali istraživači sa Standford School of Medicine.

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koji redovito puše e-cigarete obolijevaju znatno češće i teže od Covida-19 nego nepušači iste dobi. Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorice pedijatrije Bonnie Halpern-Felsher sa Standford School of Medicine napravio jednu studiju na tu temu. Studija je objavljena 11. kolovoza u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosječni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge. No onaj tko se zarazio virusom i istodobno puši cigarete će pet puta većom vjerojatnoćom razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili dišnih problema. Jer tko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i e-cigarete u posljednjih 30 dana prije njihovog testiranja na koronu rizik od obolijevanja je čak bio 6,8 posto. Studija s druge strane nije mogla dati pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete jer gotovo svi pušači također konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga proturječe tezi da bi pušenje moglo umanjiti rizik od infekcije koronavirusom.

"Adolescenti i mladi odrasli moraju znati da netko tko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od Covida-19. Jer tako oštećuje pluća”, kaže voditeljica studije Shivani Mathur Gaiha.

Ona upozorava mlade ljude na varljivu sigurnost.

"Brojni vjeruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma Covida-19. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača”, kaže Gaiha.

Istraživači su koristili podatke 4351 sudionika između 13 i 24 godine iz svih dijelova SAD-a. Izbor sudionika je obuhvaćao u isto vrijeme konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je riječ o spolu i etničkom porijeklu grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka.

Sudionici su upitani jesu li imali simptome Covida-19, jesu li se podvrgli testiranju ili jesu li imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

Pedijatrica Halpern-Felsher ne želi ovim istraživanjem samo upozoriti pogođene adolescente. Ona također zahtijeva od zdravstvenih službi da djeluju. "Sada je došao trenutak", kaže ona. "Politika mora požuriti i regulirati ove proizvode", kaže ona.

Tagovi: elektronske cigarete, e-cigarete, Covid-19 i pušenje, Covid-19, koronavirus i pušenje, Journal of Adolescent Health, Standford School of Medicine
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE