GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda Srbije najprofitabilnija u 2020.

Elektroprivreda Srbije najprofitabilnija u 2020.
PROFITABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Najprofitabilnija i najveća ekonomska celina u 2020. godini u Srbiji bila je Elektroprivreda Srbije (EPS), a najveći broj pravnih lica u svom sastavu, kao i prethodnih godina, imao je Delta holding, navedeno je u objavljenom Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2020. Agencije za privredne registre (APR).

Godišnji izveštaj, kako je saopštno, čine podaci iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. i 2019. godinu, koje su matična privredna društva dostavila APR-u.

Broj ekonomskih celina je smanjen za 33 u odnosu na prethodnu godinu, a broj zavisnih i pridruženih pravnih lica povećan za 19, dok je broj zaposlenih u ekonomskim celinama opao sa 320.567 na 316.785.

Među prvih pet ekonomskih celina prema neto dobitku, pored EPS-a, nalaze se i MК grupa, Srbijagas, Koka-kola HBC i Hemofarm, koje su rangirane i u segmentu od 20 celina sa najvećim poslovnim prihodima.

Analizirani su finansijski položaj i uspešnost poslovanja 630 ekonomskih celina u privredi, u okviru kojih su, pored matičnih privrednih društava, poslovala i 2.053 zavisna i pridružena pravna lica.

U pet celina koje su ostvarile najveće poslovne prihode, uz EPS i Srbijagas, spadaju i Naftna industrija Srbije (NIS), koja je druga prema visini neto dobitka, kao i Telekom Srbija i Deleze Srbija, koje beleže visoku profitabilnost (šesta odnosno sedma prema neto dobitku).

U Delta holdingu, koji je imao najveći broj pravnih lica u svom sastavu, poslovalo je 61 pravno lice (pet više nego u 2019. godini), od čega je 17 imalo sedište u inostranstvu.

Veliki broj pravnih lica grupisan je i u okviru ekonomske celine „Кoefi“ Beograd, koja je obuhvatala ukupno 55 pravnih lica, što je 12 lica više nego prethodne godine.

Zatim, u sklopu MК grupe u 2020. godini poslovalo je 47 povezanih pravnih lica (36 u 2019. godini).

Foto:N1
Iz APR-a su naveli da je veliki obim konsolidacije bio i kod ekonomskih celina „MPZ agrar dva“ iz Novog Sada (44 pravna lica), „MPZ agrar“ Novi Sad (27 pravnih lica), potom „Nicco“ Beograd (25 pravnih lica) i I&F Grupa Beograd (22 pravna lica).

U 2020. godini, koju je obeležila globalna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, ekonomske celine su smanjile obim poslovnih aktivnosti, pri čemu su generisale ukupne prihode od oko 3.564 milijardi dinara, za 6,7 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, i ukupne rashode od oko 3.387 milijardi dinara, koji su opadali bržim tempom, po stopi od 7,2 odsto, precizirano je u saopštenju.

Na ukupnom nivou su ekonomske celine poslovale profitabilno, ostvarivši pozitivan neto rezultat od oko 145 milijardi dinara, što je za 5,9 odsto više nego godinu pre.

Navedeno je i da je neto dobitak imalo 518 ekonomskih celina (u 2019. godini 559), čiji krug konsolidacije obuhvata 1.735 zavisnih i pridruženih pravnih lica, dok je sa neto gubitkom poslovalo 112 celina (osam više nego prethodne godine) sa 318 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Finansijski kapaciteti ekonomskih celina su u 2020. godini takodje smanjeni, te su one raspolagale sa poslovnom imovinom od 5.277 milijardi dinara, koja je manja za 3,9 odsto na godišnjem nivou i kapitalom od 2.716 milijardi dinara, koji je smanjen za 5,4 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

Istovremeno, ukupne obaveze iznose 2.708 milijardi dinara i opale su za 2,1 odsto, dok je kumulirani gubitak od 751 milijarde dinara povećan za 1,7 odsto.

Navedena kretanja, kao je ukazano, uticala su na pad racia sopstvenog kapitala sa 49,6 odsto na 48,7 odsto, te je i stepen ukupne zaduženosti porastao sa 1,02 na 1,05.

Iz APR-a su ocenili da značajan doprinos ekonomskih celina u ukupnim privrednim kretanjima pokazuje i to što je u okviru njih u proseku skoncentrisana četvrtina finansijskih performansi privrede, odnosno 29,5 odsto ukupnih prihoda i 29,4 odsto ukupnih rashoda, zatim 26,2 odsto neto dobitka i 14,9 odsto neto gubitka, dok u finansijskim kapacitetima imaju udeo od 30,7 odsto u poslovnoj imovini i 33,8 odsto u kapitalu, a u ukupnom gubitku privrede učestvuju sa 19,7 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih na nivou privrede, na njih se odnosi 26 procenata.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Srbijagas, Delta Holding, Telekom Srbija, Delhaize
PROČITAJ I OVO
IT tvrtka Q proglašena najboljim poslodavcem regije u području employer brandinga
NAGRADE
IT tvrtka Q proglašena najboljim poslodavcem regije u području employer brandinga
ZAGREB - Domaća tvrtka Q osvojila je čak šest nagrada na Best Employer Brand Awards Adria natjecanju, među kojima je i nagrada za najbolji brend poslodavca u IT sektoru.
Metaverse World i GT Insurance Group potpisali su sporazum o strateškoj suradnji
SPORAZUM
Metaverse World i GT Insurance Group potpisali su sporazum o strateškoj suradnji
ZAGREB - GT Insurance Group će Metaverse Worldu osigurati dvije milijarde dolara kredita i jamstava, pružajući profesionalna i sigurna jamstva za sva ulaganja Metaverse Worlda.
Zračni prijevoz tereta u EU otporniji na pandemiju u 2020.
TERET
Zračni prijevoz tereta u EU otporniji na pandemiju u 2020.
LUXEMBOURG - Pandemija covida 19 teško je pogodila zračni prijevoz putnika u 2020. godini, a smanjen je i prijevoz tereta, iako daleko blaže, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda.
Uhićen direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović
UHIĆENJE
Uhićen direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović
SARAJEVO - Policija u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je uhitila direktora najveće farmaceutske tvrtke u toj zemlji Nedima Uzunovića, koji je pod istragom državnog tužiteljstva zbog sumnje da je na nezakonit način privatizirao sarajevski "Bosnalijek".
Zaigraj Barcaffè nagradnu igru – osvoji vrijedni Renault Captur automobil
PRILIKE
Zaigraj Barcaffè nagradnu igru – osvoji vrijedni Renault Captur automobil
ZAGREB - Ovih blagdana Barcaffe te nagrađuje. Kupi bilo koji Barcaffe proizvod u Konzumu u vrijednosti najmanje 15 kuna i sudjeluj u velikoj nagradnoj igri!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE