GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

EMA: Cjepivo J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 16:58
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je svoje mišljenje o cjepivu Janssen proizvođača Johnson & Johnsona protiv covida-19, čija je uporaba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka.

Na svojem sastanku održanom 20. travnja 2021. EMA-ina Komisija za sigurnost (PRAC) zaključila je da je utvrdila povezanost primjene ovog cjepiva s izuzetno rijetkom pojavom krvnih ugrušaka te je stoga navela da upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima treba dodati na popis općih informacija o cjepivu Janssen.

PRAC je također zaključio da se spomenuti ugrušci trebaju staviti i na popis izrazito rijetkih nuspojava ovog cjepiva. U donošenju ovog zaključka Komisija je u obzir uzela sve trenutno dostupne dokaze uključujući osam izvješća iz SAD-a o ozbiljnim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka od kojih je jedan imao smrtni ishod.

Do 13. travnja 2021. više od 7 milijuna ljudi primilo je dozu Janssenova cjepiva u SAD-u, podsjećaju u EMA-i. Svi sporni slučajevi ondje su zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar perioda od tri tjedna nakon vakcinacije. U većini slučajeva riječ je o ženama.

“S obzirom na trenutno dostupne dokaze nismo utvrdili specifično rizične faktore”, poručili su iz EMA-e.

EMA je stoga potvrdila da dobrobiti primanja ovog cjepiva, koje se daje samo u jednoj dozi, i dalje daleko nadmašuju rizike.

U priopćenju navode da su nuspojave u vidu krvnih ugrušaka slične onima kod AstraZenecinog cjepiva, piše Jutarnji.

Kada će se u Europi nastaviti cijepljenje ovim cjepivom još uvijek nije jasno budući da je sama kompanija obustavila njegovu distribuciju. EMA je o ovome cjepivu i svojim nalazima najavila i konferenciju za novinare koja će biti održana danas.

Tagovi: Europska agencija za lijekove, Johnson&Johnson
PROČITAJ I OVO
Država kupila još jedan Uljanikov brod u izgradnji
BROD
Država kupila još jedan Uljanikov brod u izgradnji
PULA - Nakon broda za prijevoz automobila koji je u "3. maju" u fazi završnog opremanja, država je postala vlasnikom još jednog Uljanikovog broda u izgradnji.
Prve linije ToMontenegra: Beograd, Ljubljana i Frankfurt
LINIJE
Prve linije ToMontenegra: Beograd, Ljubljana i Frankfurt
PODGORICA – Nova crnogorska avio-kompanija ToMontenegro poleteće do 1. juna pod brendom Air Montenegro, a početna mreža odredišta obuhvata Beograd, Ljubljanu i Frankfurt, najavljeno je iz Ministarstva za kapitalna ulaganja.
Medika isplaćuje dividendu od 1.400 kuna
DIVIDENDA
Medika isplaćuje dividendu od 1.400 kuna
ZAGREB - Glavna skupština Medike odlučila je danas o isplati dividende od 1.400 kuna po dionici.
Banožić u ĐĐ Specijalnim vozilima: Nove prilike u kontekstu povlačenja novca iz Europskog obrambenog fonda
PRILIKE
Banožić u ĐĐ Specijalnim vozilima: Nove prilike u kontekstu povlačenja novca iz Europskog obrambenog fonda
SLAVONSKI BROD - Ministar obrane Mario Banožić poručio je u ponedjeljak, prilikom posjeta tvrtki "Đuro Đaković Specijalna vozila d.d." u Slavonskom Brodu, kako je to jedna od onih tvrtki zahvaljujući kojoj se može zadržati razina opremanja koja će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane.
Generali kupuje udjel u kompaniji Ridemovi
KUPNJA
Generali kupuje udjel u kompaniji Ridemovi
MILANO - Talijanska osiguravajuća kuća Generali objavila je u ponedjeljak da je kupila udio u kompaniji za usluge najma bicikla i električnih romobila Ridemovi koja planira širenje u matičnoj Italiji, Španjolskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE