GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA odobrila cjepivo Moderne

EMA odobrila cjepivo Moderne
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2021 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) dala je u srijedu zeleno svjetlo za cjepivo Moderna Inc's COVID-19, drugo odobreno na prostoru Europske unije koja nastoji ubrzati procjepljivanje stanovništva strahujući od širenja novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Kada ga odobri Europska komisija, a što se smatra formalnošću, cjepivo Moderne bit će drugo u arsenalu Europske unije koja je prije tjedan dana počela ubrizgavati cjepivo koje su razvili laboratoriji Pfizer i BioNTech.

"Dobre vijesti za naše napore da Europljanima omogućimo više cjepiva protiv covida-19", tvitala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Sada radimo punom parom kako bismo ga odobrili i učinili dostupnim u EU", dodala je.

Cijepljenje nekih 450 milijuna stanovnika Europske unije moglo bit biti ključno za okončanje pandemije koja je već usmrtila gotovo 1,9 milijuna ljudi u svijetu.

Konačno odobrenje Europske unije očekuje se nešto poslije u srijedu.

Izvršna vlast EU-a naručila je 160 milijuna doza cjepiva iz američke tvrtke Moderne, u ime 27 država članica bloka, što bi bilo dovoljno za cijepljenje 80 milijuna ljudi.

Brza pozitivna odluka mogla bi pomoći da se smanji pritisak nekih čelnika EU-a, čiji građani zavidno gledaju Sjedinjene Države, Britaniju i Izrael gdje su već cijepljeni milijuni ljudi.

Sve su tri države, među ostalim, odobrile Modernino cjepivo.

Trenutačno je u EU dopušteno samo Pfizer-BioNTechovo cjepivo, a zbog uskog grla u proizvodnji i isporuci prvi tjedan cijepljenja tekao je sporo, nakon početka cijepljenja 27. prosinca.

Njemačka je dosad cijepila 316.000, a Francuska 5000 ljudi. Nizozemska je tek u srijedu počela cijepiti svoje građane, a premijer Mark Rutte bio je kritiziran u parlamentu zbog kašnjenja. Prva osoba koja je primila cjepivo u Nizozemskoj bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

Nacionalni nizozemski regulator za lijekove CBG, rekao je kako očekuje da će Modernino cjepivo biti učinkovito i protiv nove varijante koronavirusa koja sepojavila u Velikoj Britaniji, ali je iz opreza rekao da se to treba potvrditi dodatnim istraživanjima.

Premda su oba cjepiva vrlo učinkovita - više od 94 posto prema kliničkim ispitivanjima - Moderna ima prednost u odnosu na Pfizer-BioNTech u pogledu skladištenja.

Pfizer-BioNTechovo cjepivo mora se čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih, a Modernino može preživjeti na normalnoj temperaturi hladnjaka.

Da bi bilo učinkovito, Modernino cjepivo treba se dati u dvjema dozama u razmaku od četiri tjedna, a Pfizer-BioNTechovu cjepivu treba druga doza nakon tri tjedna.

Moderna, sa sjedištem u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts, objavila je prije nekoliko tjedana da će u prva tri mjeseca 2021. proizvesti 100 do 125 milijuna doza cjepiva s imenom "mRNA-1273".

Od toga bi 15 do 25 milijuna trebalo biti dostupno izvan SAD-a. Prve isporuke zemljama EU-a mogle bi početi već u siječnju.

EU je naručila 300 milijuna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Tagovi: Europska agencija za lijekove, Pfizer, BioNTech, Moderna, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE