GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emirates pretvara prvi Airbus A380 u namještaj i suvenire

Emirates pretvara prvi Airbus A380 u namještaj i suvenire
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
DUBAI - Kompanija Emirates iz Dubaija, koja je zrakoplov Airbus A380 isticala kao temelj svoje globalne zrakoplovne mreže, počela je u ponedjeljak prvi puta rastavljati jednog od tih četveromotornih divova jer ga zamjenjuju manji i tanji modeli.

Najava rastavljanja zrakoplova dolazi samo nekoliko tjedana prije no što bi Emirates trebao preuzeti svoj posljednji A380 od Airbusa, čime se završava doba u kojem je taj putnički mlaznjak s dvije palube bio u središtu planova rasta te kompanije.

Kompanija će sačuvati motore, stajne trapove i komponente za kontrolu leta iz 13-godišnjeg mlaznjaka koji je na prvi komercijalni let iz Dubaija u New York poletio u kolovozu 2008., navodi se u priopćenju.

Ostali dijelovi zrakoplova pretvorit će se u namještaj, suvenire i druge predmete za prodaju, a dio prihoda ići će za dobrotvorne organizacije zrakoplovne kompanije koje pomažu djeci.

"To je elegantno i prikladno rješenje za umirovljenje ovog legendarnog i glavnog zrakoplova naše flote", rekao je predsjednik Emiratesa Tim Clark.

Budući da nije bilo većeg sekundarnog tržišta, Emiratesu nije preostalo nego da najveći komercijalni putnički avion na svijetu rastavi na dijelove koji se mogu prenamijeniti.

Airbus je 2019. nakon 12 godina prekinuo proizvodnju novih A380 jer nije mogao osigurati dovoljan broj narudžbi.

Emirates je bio najveći kupac aviona A380, naručivši 118 superjumbo zrakoplova, no nemogućnost da se postigne dogovor s proizvođačima motora za buduće narudžbe značila je kraj tog zrakoplova.

Propast tog Airbusovog modela došla je prije pandemije covida-19 koja je zračnu industriju dovela u najgoru krizu ikad.

Većina čelnika zrakoplovnih kompanija očekuje da će industriji trebati nekoliko godina da se oporavi i dostigne razinu potražnje za zračnim prijevozom prije pandemije.

A380 je bio popularan među putnicima a Emirates je dugo tvrdio da je glavna atrakcija za njegove klijente te da mu pomaže prevoziti više putnika nego bilo koji drugi komercijalni avion u zračne luke koje imaju ograničen broj zrakoplova koje mogu primati.

Emirates je priopćio da će A380 i dalje imati ključnu ulogu u njegovoj floti širokotrupnih aviona i da će novi A380 imati novu premium ekonomsku klasu.

"Emirates će nastaviti biti najveći operater ovog prostranog i modernog zrakoplova u sljedeća dva desetljeća", najavio je Clark u priopćenju od 1. rujna.

Foto: Reuters

Tagovi: Emirates, Airbus A380, Tim Clark
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE