GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emmezeta dobila novog vlasnika

Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca namještajem, pokućstvom i građevinskim materijalom u srednjoj Europi, osnovao je, naime, u veljači prošle godine svoju tvrtku u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, ujedno i član Uprave Flibe d.o.o. koja, zapravo, predstavlja Emmezetu. Sitarz i predsjednik Uprave Flibe Slobodan Školnik upravljaju i tvrtkom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

Kao osnivač Fibe i Emmezete Srbija još se u pripadajućim registrima navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe, no, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa. Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 milijuna kuna prihoda, ima 670 zaposlenih, a u posljednje je tri godine ostvarila ukupno 53 milijuna kuna dobiti. Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. prihod od 29 milijuna eura. Merkury Market osnovan je 1991., iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupnjom 18 trgovačkih centara Baumaxa u Češkoj. Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovito uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je riječ o samozatajnom milijarderu (vrijednost imovine mjerena u zlotima) koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 trgovačkih centara samo u Poljskoj.

Uz Sitarza, član Uprave LCN EMZ Adrije s sjedištem u Zagrebu je i Jerzy Jacek Papierz, koji upravlja Merkury Marketom u Slovačkoj. Hrvatska tvrtka kći Merkury Marketa lani nije ostvarila prihode, ali je povećala kapital sa 20 tisuća na 51 milijun kuna.

Preuzevši Baumaxove trgovine u Češkoj, Merkury ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li i Emmezeta doživjeti sličnu sudbinu ili će nastaviti poslovati pod sadašnjim imenom. S druge strane, poljski Enterprise fond, koji je kupio trgovački lanac Studenac i pekare Pan-Pek, na našem tržištu nije rebrendirao svoje hrvatske akvizicije.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market preporučuje svoju ponudu, među ostalim, time što na svojim policama plasira oko 55 tisuća proizvoda iz matične države, Njemačke, Španjolske i Italije. U svakom slučaju, Papierz se dosad pokazao uspješnim u preuzimanju biznisa u srednjoj Europi.

Tagovi: Emmezeta, Slobodan Školnik, Merkury Market
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE