GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energoprojekt: Rast profitabilnosti i pad zaduženosti u 2019.

Energoprojekt: Rast profitabilnosti i pad zaduženosti u 2019.
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:38
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i zavisnih preduzeća.

Konsolidovani poslovni prihod kompanije dostigao je 26,5 milijardi dinara, što predstavlja rast od 14,4 odsto, pre svega zahvaljujući projektima na domaćem tržištu. Prihod u zemlji skočio je 37,8 odsto na 17,4 milijarde dinara, dok je nastavljen trend pada aktivnosti na ino tržištima gde je prihod pao 13,2 odsto na 8,7 milijardi dinara.

Kompanija je ostvarila poslovni dobitak od 680,2 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji skroman operativni rezultat od 42,4 miliona dinara. Uprkos rastu profitabilnosti, operativna margina je ostala na relativno niskom nivou od 2,57 odsto.

Neto rezultat je dostigao 640,8 miliona dinara, što predstavlja nominalni pad od 10,3 odsto, ali je to pre svega posledica jednokratnog dobitka iz ostalog poslovanja u uporednom periodu prošle godine.

Kompanija je na kraju decembra smanjila neto dug za 32,5 odsto na 4,3 milijarde dinara, uprkos povećanju dugoročnog duga. Jedan od najvećih poverilaca Energoprojekta od prošle godine postao je njegov većinski vlasnik Napred sa trogodišnjim kreditom od 10,2 miliona evra uz kamatu od šest odsto.

Akcije Energoprojekta nalaze se trenutno na nivou od 456 dinara, što je oko 70 procenata niže u odnosu na cenu preuzimanja koju je platio Napred. Po poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi nepunih pet milijardi dinara (42,4 miliona evra).

Tagovi: Energoprojekt Holding, Energoprojekt, građevina, građevinski sektor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
PRODAJA
Imovina Azotare se prodaje za 99,8 miliona dinara
SUBOTICA - Imovina Azotare u stečaju koju čine zemljište i stembeno poslovna zgrada ponuđena je na prodaju po ukupnoj ceni od 99,8 miliona dinara, oglasio je stečajni upravnik.
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
TRGOVINA
Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata
IVANIĆ GRAD - U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova.
Talijanski regulator istražuje avioprijevoznike zbog vaučera
ISTRAGA
Talijanski regulator istražuje avioprijevoznike zbog vaučera
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja najavio je u petak istragu protiv skupine avioprijevoznika koji su putnicima otkazanih letova nudili vaučere ali ne i mogućnost povrata novca.
KLM: Veliki broj zahtjeva za povrat novca
POVRAT
KLM: Veliki broj zahtjeva za povrat novca
ZAGREB - Nijedna politika otkazivanja nije predviđala razmjere ograničenja putovanja nametnutih putnicima širom svijeta posljednjih mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE