GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enterprise Investors najavio skoru prodaju Intersporta

Enterprise Investors najavio skoru prodaju Intersporta
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Enterprise Investors (EI) u Hrvatskoj aktivno traga za novim potencijalnim ulaganjima, s naglaskom na tvrtke iz tehnološkog i IT sektora, rečeno je u srijedu na druženju predstavnika te kompanije s novinarima, na kojemu je najavljena skora prodaja lanca trgovina Intersporta.

Enterprise Investors jedna je od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, a od osnutka 1990. godine, prikupila je sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi više od 2,5 milijardi eura. Ti fondovi investirali su 2,2 milijarde eura u 151 društvo iz raznih sektora, te izlaskom iz 135 društava ostvarili povrat od 4,2 milijarde eura.

Enterprise Investors u hrvatskom portfelju ima maloprodajni lanac Studenac, pekarsku industriju Pan Pek te lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

Partner u EI-u zadužen za ulaganja u Sloveniji i Hrvatskoj Michal Kedzia kaže da će uskoro doći vrijeme potrage za novim vlasnikom Intersporta, s obzirom da se u porfelju EI-a nalazi već više od pet godina.

Proces prodaje još nije počeo, no priprema se i o njemu se razmišlja, a prema nekim predviđanjima prodaja bi mogla biti realizirana u drugoj polovici ove godine, što bi uključivalo prodaju kompletnog poslovanja, rekao je Kedzia.

Intersport u regiji ima više od 140 prodavaonica, uključujući tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Kada je riječ o Pan Peku i Studencu, Kedzia je rekao da još ima vremena za podizanje njihove vrijednosti te naposljetku i prodaju.

Studenac je u proteklih nekoliko godina kupio više manjih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, primjerice Istarske supermarkete i zadarski Sonik, pa tako trenutno broji više od 750 dućana, a pred zaključenjem je i akvizicija kutinske Lonie, koja ima više od tristo prodajnih mjesta, čime će Studenac imati uvjerljivo najbrojniju prodajnu mrežu u Hrvatskoj.

Kedzia je rekao da je pitanje dana kada će ugovor biti finaliziran, a preuzimanje Lonie službeno objavljeno. Inače, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je već prije tri tjedna odobrila koncentraciju Studenca i Lonie.

Tržište pekarskih proizvoda u Hrvatskoj vrlo atraktivno

Iako je tržište pekarskih proizvoda u Hrvatskoj vrlo konkurentno, Kedzia je istaknuo da je ono i dalje vrlo lukrativno i atraktivno. Tome je tako jer na tržištu prevladavaju proizvodi visoke kvalitete, koji su onda i skuplji, pojasnio je.

Pan Pek ima proizvodnju u nekoliko hrvatskih gradova, a najveća tvornica je u Zagrebu, u kojem se nalazi i većina od ukupno 80-ak pekarnica u Hrvatskoj. Stoga postoji prostor i za daljnje širenje, posebice na područje obale, rekao je Kedzia.

Kazao je da bi Pan Pek mogao ostvarivati i veću prodaju kada bi mogao više proizvoditi, no u tome ga onemogućava nedostatak radne snage. Jednostavno, nedostaje ljudi koji su voljni prihvatiti posao u proizvodnji, napomenuo je Kedzia, dodajući da problem nedostatka radne snage nije prisutan samo u Hrvatskoj.

Enterprise Investors nije nikad ulagao u tvrtke u Rusiji i Ukrajini, a kompanije iz portfelja ni ne izvoze na ta tržišta, tako da ne postoji direktan utjecaj ratnih zbivanja na poslovanje. No s obzirom se na Rusiju i Ukrajinu odnosi značajan udio globalnog izvoza pšenice, postoji snažan pritisak na cijene brašna, što se naravno održava i na pekarsku industriju i cijene njenih finalnih proizvoda, napomenuo je Kedzia.

Tagovi: Enterprise Investors, Intersport, Studenac, Pan Pek, Michal Kedzia, Lonia
PROČITAJ I OVO
Fortenova: S radom krenula nova generacija polaznika Accelerate programa
EDUKACIJA
Fortenova: S radom krenula nova generacija polaznika Accelerate programa
ZAGREB - S krajem studenog Fortenova grupa zaključuje početak novog ciklusa edukacije u sva tri programa DRIVE Beyond Excellence projekta dugoročnog unaprjeđivanja znanja i vještina svojih zaposlenika.
Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora
POSLOVI
Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora
ZAGREB – Grupa KONČAR je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation - PPC) u Ateni potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj.
United Grupa postala članica Saveza za odgovorno poslovanje
POTEZI
United Grupa postala članica Saveza za odgovorno poslovanje
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga u jugoistočnoj Europi, u okviru koje u Hrvatskoj posluje telekom operater Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV, kao i portal dnevnik.hr, postala je članica Saveza za odgovorno poslovanje (RBA).
CNN smanjuje broj zaposlenika
REZOVI
CNN smanjuje broj zaposlenika

ATLANTA - Christ Licht, čelnik CNN-a koji je u vlasništvu Warner Brosa, obavijestio je zaposlenike dopisom u srijedu da su u tijeku otpuštanja, navodi se u e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE