GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Neto dobit pala, preko milijardu kuna izvoza u 2020.

Ericsson NT: Neto dobit pala, preko milijardu kuna izvoza u 2020.
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je vrlo dobre poslovne rezultate u 2020. godini.

Prihodi od prodaje porasli su 13,7% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 2.023,0 milijuna kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini 54,2% pa se Ericsson Nikola Tesla Grupa s preko milijardu kuna izvoza u 2020. godini pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja.

Prodaja u segmentu Mreža iznosi 980,4 milijuna kuna (2019.: 1.012,0 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 464,8 milijuna kuna (2019.: 570,8 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 569,6 milijuna kuna (2019.: 189,3 milijuna kuna), a u segmentu Poslovanje u nastajanju i ostalo (Emerging Business and Other) 8,1 milijun kuna (2019: 7,2 milijuna kuna).

Bruto dobit iznosi 174,4 milijuna kuna (2019.: 164,5 milijuna kuna), što je 6,0% više u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža bilježi smanjenje na 8,6% (2019.: 9,2%) kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te troškova tranzicije i transformacije.

Prodajni i administrativni troškovi viši su 2,5% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 83,8 milijuna kuna (2019.: 81,8 milijuna kuna). Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje je stabilan te iznosi 4,14% (2019.: 4,6%)
Operativna dobit bilježi porast od 1,8% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna (2019.: 102,6 milijuna kuna).
Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 2,2 milijuna kuna (2019.: 5,7 milijuna kuna) prvenstveno zbog negativnih tečajnih razlika (EUR/HRK, USD/HRK).
Dobit prije oporezivanja niža je 1,5% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 106,6 milijuna kuna (2019.: 108,2 milijuna kuna) kao posljedica manje dobiti od financijskih aktivnosti.
Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna (2019.: 102,5 milijuna kuna) i niža je 7,8% u odnosu na prethodnu godine zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica temeljem završetka prethodnog investicijskog ciklusa. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 4,7% (2019.: 5,8%).
Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 308,1 milijun kuna (2019.: 69,0 milijuna kuna) kao rezultat naplate značajnijih iznosa potraživanja od pojedinih kupaca i smanjenih odljeva uslijed utjecaja COVID-19.

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje niži su od prošlogodišnjih, a realizaciju projekata, uz COVID-19, otežava politička i ekonomska situacija na pojedinim tržištima. Ostvarili smo kvalitetnu suradnju s našim dugogodišnjim kupcima HT Eronet (Bosna i Hercegovina), Ipko (Kosovo), Crnogorski Telekom (Crna Gora), beCloud (Bjelorusija), Beltelekom (Bjelorusija), A1 (Bjelorusija) te Interdnjestrcom (Moldavija) na proširenju, modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža. Naše aktivnosti na tim tržištima se nastavljaju uz veliki fokus na smanjenje rizika. Upravljanje rizicima, kao ključno područje naše poslovne strategije, uključuje ublažavanje svih potencijalnih poslovnih, financijskih i operativnih rizika putem odgovarajućih politika i stalnog unaprjeđenja načina rada. Uspješan nastavak suradnje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te komercijalnim bankama rezultirao je ublažavanja političkih i financijskih rizika na pojedinim tržištima.

Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14%. Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7%. Kraj godine zaključili su sa solidnom bilancom, 4,1% većom u odnosu na kraj prethodne godinu i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,8%. Ostvaren je snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 308,1 milijun kuna, tako da ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 314,0 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 25 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson, učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 44 dana.

Nakon dvije i pol godine uspješno su završili projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“. Riječ je o jednom od najvećih projekata unaprijeđena energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna investicija u ovaj projekt iznosi 63,5 milijuna kuna, od čega su 17,5 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, dok je ostatak sredstava za energetsku obnovu Ericsson Nikola Tesla osigurao iz vlastitih izvora. Nakon implementacije projekta očekivane godišnje proračunske uštede energije su 4,6 milijuna kWh uz smanjenje emisije CO2 za 1400 t godišnje.


Tagovi: Ericsson NT, dividenda, Gordana Kovačević, poslovni rezultati, Ericsson Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
ŠIRENJE
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
LOS ANGELES - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Puma želi proširiti svoju prisutnost i povećati prodaju svojih proizvoda u SAD-u, kako bi se još više približio svojim vodećim konkurentima Adidasu i Nikeu. U svjetlu tih napora, u Los Angelesu je otvoren centar za dizajn i razvoj, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE