GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Neto dobit pala, preko milijardu kuna izvoza u 2020.

Ericsson NT: Neto dobit pala, preko milijardu kuna izvoza u 2020.
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je vrlo dobre poslovne rezultate u 2020. godini.

Prihodi od prodaje porasli su 13,7% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 2.023,0 milijuna kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini 54,2% pa se Ericsson Nikola Tesla Grupa s preko milijardu kuna izvoza u 2020. godini pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja.

Prodaja u segmentu Mreža iznosi 980,4 milijuna kuna (2019.: 1.012,0 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 464,8 milijuna kuna (2019.: 570,8 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 569,6 milijuna kuna (2019.: 189,3 milijuna kuna), a u segmentu Poslovanje u nastajanju i ostalo (Emerging Business and Other) 8,1 milijun kuna (2019: 7,2 milijuna kuna).

Bruto dobit iznosi 174,4 milijuna kuna (2019.: 164,5 milijuna kuna), što je 6,0% više u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža bilježi smanjenje na 8,6% (2019.: 9,2%) kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te troškova tranzicije i transformacije.

Prodajni i administrativni troškovi viši su 2,5% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 83,8 milijuna kuna (2019.: 81,8 milijuna kuna). Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje je stabilan te iznosi 4,14% (2019.: 4,6%)
Operativna dobit bilježi porast od 1,8% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna (2019.: 102,6 milijuna kuna).
Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 2,2 milijuna kuna (2019.: 5,7 milijuna kuna) prvenstveno zbog negativnih tečajnih razlika (EUR/HRK, USD/HRK).
Dobit prije oporezivanja niža je 1,5% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 106,6 milijuna kuna (2019.: 108,2 milijuna kuna) kao posljedica manje dobiti od financijskih aktivnosti.
Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna (2019.: 102,5 milijuna kuna) i niža je 7,8% u odnosu na prethodnu godine zbog manje dobiti od financijskih aktivnosti te manjih poreznih olakšica temeljem završetka prethodnog investicijskog ciklusa. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 4,7% (2019.: 5,8%).
Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 308,1 milijun kuna (2019.: 69,0 milijuna kuna) kao rezultat naplate značajnijih iznosa potraživanja od pojedinih kupaca i smanjenih odljeva uslijed utjecaja COVID-19.

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje niži su od prošlogodišnjih, a realizaciju projekata, uz COVID-19, otežava politička i ekonomska situacija na pojedinim tržištima. Ostvarili smo kvalitetnu suradnju s našim dugogodišnjim kupcima HT Eronet (Bosna i Hercegovina), Ipko (Kosovo), Crnogorski Telekom (Crna Gora), beCloud (Bjelorusija), Beltelekom (Bjelorusija), A1 (Bjelorusija) te Interdnjestrcom (Moldavija) na proširenju, modernizaciji i održavanju telekomunikacijskih mreža. Naše aktivnosti na tim tržištima se nastavljaju uz veliki fokus na smanjenje rizika. Upravljanje rizicima, kao ključno područje naše poslovne strategije, uključuje ublažavanje svih potencijalnih poslovnih, financijskih i operativnih rizika putem odgovarajućih politika i stalnog unaprjeđenja načina rada. Uspješan nastavak suradnje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te komercijalnim bankama rezultirao je ublažavanja političkih i financijskih rizika na pojedinim tržištima.

Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14%. Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7%. Kraj godine zaključili su sa solidnom bilancom, 4,1% većom u odnosu na kraj prethodne godinu i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,8%. Ostvaren je snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 308,1 milijun kuna, tako da ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 314,0 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala Grupe mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 25 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson, učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 44 dana.

Nakon dvije i pol godine uspješno su završili projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“. Riječ je o jednom od najvećih projekata unaprijeđena energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna investicija u ovaj projekt iznosi 63,5 milijuna kuna, od čega su 17,5 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, dok je ostatak sredstava za energetsku obnovu Ericsson Nikola Tesla osigurao iz vlastitih izvora. Nakon implementacije projekta očekivane godišnje proračunske uštede energije su 4,6 milijuna kWh uz smanjenje emisije CO2 za 1400 t godišnje.


Tagovi: Ericsson NT, dividenda, Gordana Kovačević, poslovni rezultati, Ericsson Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Stroži standardi energetske učinkovitosti nose nove izazove tvrtkama
STANDARDI
Stroži standardi energetske učinkovitosti nose nove izazove tvrtkama
ZAGREB - U povodu Svjetskog dana energetske učinkovitosti iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u petak su objavili da kriteriji za uštedu energije postaju sve stroži te samim time i sve zahtjevniji za tvrtke, a kako EU planira biti u potpunosti klimatski neutralna do 2050. godine, to i Hrvatskoj nameće određene obveze.
PwC: Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci
POSLOVI
PwC: Žene u 2020. pogođenije gubitkom posla nego muškarci
ZAGREB - Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najpogođeniji pandemijom covida-19, pa su tako lani bile i izloženije gubitku posla, pokazuje izvješće konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) objavljeno u petak.
60 million viewers watched the show about Croatia on Chinese Hainan television
CROATIA-CHINA
60 million viewers watched the show about Croatia on Chinese Hainan television
BEIJING - A gradual episode dedicated to Croatia was broadcast on Chinese Hainan TV, which is watched by about 700 million viewers, said the director of the Croatian Tourist Board in China, Franka Gulin, who along with Croatian Ambassador to China Dario Mihelin participated in the filming.
Valamar produžio program Pauza, Restart i za sljedećih godinu dana
POTEZI
Valamar produžio program Pauza, Restart i za sljedećih godinu dana
POREČ - Socijalni partneri Valamar Riviere, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, podržali su nastavak Valamar programa "Pauza, Restart" za očuvanje radnih mjesta u sljedećih godinu dana, izvijestili su u petak iz Valamara.
Otvorene prijave za IAB MIXX Awards 2021
NAGRADE
Otvorene prijave za IAB MIXX Awards 2021
BEOGRAD - IAB MIXX Awards (Marketing and Interactive Excellence Awards) se od 2017. godine dodeljuju u organizaciji IAB Srbija najboljim digitalnim agencijama i kampanjama za prethodnu godinu i jedine su globalne nagrade 100% fokusirane na radove producirane za digital kanale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE