GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova

Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Ericsson Nikola Tesla (ERNT) imao je dobru godinu s obzirom na utjecaj pandemije COVID-19 i brojne potrese koji su pogodili Hrvatsku.

Prihod od prodaje za 2020. godinu iznosio je 2.023 milijuna kuna, što ukazuje na rast od 13,7% u odnosu na 2019. godinu (1.779 milijuna kuna), prvenstveno kao rezultat povećanja digitalnih i upravljanih usluga. Prihodi od prodaje ostvareni na domaćem tržištu dramatično su porasli (86,5%) u odnosu na 2019. godinu i iznosili su 926,7 milijuna kuna u 2020. godini.

Domaća strana poslovanja zabilježila je poboljšanja potpisivanjem novog ugovora s dugoročnim strateškim partnerom HT-om, kao i udružujući se s A1 i HT-om kako bi postali ekskluzivni dobavljač 5G u radio dijelu mobilne mreže do 2024. godine. Većina prihoda ostvaruje se od izvoza koji čini 54,2% ukupnog prihoda. Izvozno tržište zabilježilo je niži godišnji prihod od prodaje zbog pandemije, kao i ekonomskih i političkih problema s kojima se suočavaju države u kojima posluje. Vijesti nisu sve loše jer je ERNT u Bjelorusiji potpisao novi ugovor za provedbu centralizirane platforme za javni zdravstveni sustav, pišu analitičari InterCapitala.

Troškovi bez amortizacije porasli su za 13,9% u odnosu na prethodnu godinu, što je dovelo do gotovo nepromijenjenog EBITDA-e, jer su povećani troškovi kompenzirani povećanim prihodima, što je ukupnu promjenu EBITDA-e izjednačilo. Rast je uglavnom bio povećan rastom materijalnih troškova, kao i troškova osoblja zbog zapošljavanja dodatnih 204 stručnjaka s pozadinom u STEM-u. Međutim, veći rast troškova (+ 13,9%) nego prihoda (+ 13,7%) rezultirao je smanjenjem EBITDA marže sa 8,9% u 2019. na 7,8% u 2020.

Kad se uključi amortizacija, troškovi su porasli za 14,4% na HRK 1.942m. Nadalje, niži dobitak od financijskih aktivnosti (2,2 milijuna kuna u odnosu na 5,7 milijuna kuna u 2019. godini) zbog negativnih tečajnih razlika i stoga nepovoljnog utjecaja na neto dobit. Neto dobit u 2020. godini iznosila je 94,5 milijuna kuna, što ukazuje na pad od 7,7% u odnosu na 2019. godinu (102,5 milijuna kuna).

Ukupna imovina povećala se za 4,1% na 994,3 milijuna kuna, prvenstveno zbog dramatično većih novčanih rezervi (281,1 milijuna kuna u 2020. u odnosu na 97,9 milijuna kuna u 2019.) kao rezultat ubrzane naplate potraživanja kupaca, kao i osvjetljavanja zaliha zbog završetka radovi u tijeku. Isti su razlozi uzrokovali porast novčanog toka iz poslovnih aktivnosti za 347% na 308,1 milijuna kuna u 2020. u odnosu na 69,0 milijuna kuna u 2019. godini.

Tagovi: Ericsson NT, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla, marža,
PROČITAJ I OVO
Croatia osiguranje lansiralo indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše)
POTEZI
Croatia osiguranje lansiralo indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše)
ZAGREB - CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, lansiralo je indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše), najznačajnijeg rizika koji već niz godina uzrokuje značajne štete u poljoprivredi.
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
LETOVI
Ruski prijevoznici od kraja travnja lete prema Zračnoj luci Pula
PULA - Od 25. travnja, ruska aviokompanija S7 Airlines obnovit će promet na liniji Moskva - Pula - Moskva. Ovaj će avioprijevoznik liniju iz Moskve obavljati iz zračne luke Domodedovo, prenosi Croatian Aviation.
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
CJEPIVO
Pfizer najavio i treću dozu cjepiva
NEW YORK - Dok je kod nas i dalje tema koliko je ljudi uopće primilo i prvu dozu cjepiva protiv novog koronavirusa, u svijetu se promišlja i o tome hoće li za 6 do 12 mjeseci nakon primjene druge doze trebati još jedna.
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
PRODAJA
Boeing prodao petnaest aviona 737 MAX Dubai Aerospace Enterpriseu
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prodao je leasing kompaniji Dubai Aerospace Enterprise 15 aviona 737 MAX čija je proizvodnja prošle godine morala biti zaustavljena zbog dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji.
Shoppster preuzima D express
AKVIZICIJE
Shoppster preuzima D express
BEOGRAD - Ecommerce platforma Shoppster iz sastava United Groupa planira da kupi kurirsku kompaniju D express u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE