GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ETF Airways predstavio prvi veliki putnički zrakoplov u Puli

ETF Airways predstavio prvi veliki putnički zrakoplov u Puli
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 14:46
Autor: SEEbiz
PULA - Prvi putnički zrakoplov Boeing 737-800 sa 189 mjesta nove hrvatske zrakoplovne tvrtke ETF Airways predstavljen je u subotu 29. svibnja u Zračnoj luci Pula. Dolazak drugog zrakoplova iste konfiguracije očekuje se početkom lipnja.

ETF Airways je osnovan 2020. godine te je sklopljen prvi trajni ugovor za povezivanje destinacija u Jugoistočnoj Europi s raznim destinacijama diljem cijele Europske unije te je time službeno započeto poslovanje nove hrvatske zrakoplove tvrtke.

„Tržište se brzo oporavlja nakon proljetnog popuštanja pandemije. Potražnja za našim uslugama izvan Hrvatske raste iznad svih očekivanja, što je i nas iznenadilo. Međutim, imamo sjajan tim koji je uspio odgovoriti na sve izazove i pripremiti našu tvrtku za ulazak u prvu sezonu operacija s dva zrakoplova tipa Boeing. To je prvi put u proteklih trideset godina da se Boeing pojavljuje na tržištu regije“, izjavio je predsjednik uprave ETF Airwaysa Stjepan Bedić.

Novu hrvatsku zrakoplovnu tvrtku vode tri iskusna stručnjaka, ujedno članovi uprave ETF Airwaysa, Stjepan Bedić, Marko Banković i Dragan Stefanovski. Najveći investitori i članovi nadzornog odbora su javnosti poznati dugogodišnji financijski i ekonomski stručnjaci Ratko Bajakić i Zdenko Adrović, a zamjenik predsjednika nadzornog odbora i investitor je ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Predsjednik nadzornog odbora Ratko Bajakić istaknuo je kako je prošlogodišnji poremećaj na avio-tržištu otvorio nove prigode zbog kojih je odlučio kapitalno podržati ETF Airways: „Avijacija je kapitalno iznimno zahtjevan posao i u normalnim vremenima nije lako ući na tako kompetitivno tržište. Međutim, uvjeti za najam velikih zrakoplova naglo su poboljšani nakon prizemljenja značajnog dijela globalne flote. Uspjeli smo ispregovarati jako dobre uvjete najma, što nam pruža odskočnu dasku u nastavku širenja posla. Vjerujemo da imamo najbolji upravljački tim i posvećene i motivirane zaposlenike koji će uz potporu investitora ostvariti ambiciozan poslovni plan.“

ETF Airways neće biti linijski prijevoznik. Poslovna strategija zasniva se na charter letovima te naručenim letovima za druge tvrtke, takozvani wet lease ugovori (ugovori o zakupu zrakoplova s posadom):

„Manjim zrakoplovnim tvrtkama je gotovo nemoguće konkurirati gigantima poput Ryanaira i Lufthanse. Međutim, na tržištu postoji velik broj niša, jednim dijelom vezanih uz turizam, u kojima ima više nego dovoljno mjesta za tvrtke poput naše“, naglasio je član uprave Marko Banković.

Početak poslovanja izvan Hrvatske ne znači da ETF Airways neće postati važan most za turizam Hrvatske:

„Svijet je velik, no mi smo prije svega hrvatska tvrtka. Razumljivo je da su pandemija i orijentacija na auto-goste zakočili ulaganja u razvoj prometnih mostova prema udaljenijim emitivnim tržištima kao što su sjever Europe, Rusija i Izrael. No, charter zrakoplov je nezamjenjiva zračna autocesta i sigurni smo da će se u narednim godinama nastaviti otvaranje novih tržišta i mostova prema putnicima više platežne moći. Oni mogu produžiti sezonu i osnažiti hrvatski turizam. Mi smo prirodan partner velikim turističkim agencijama, hotelijerima i destinacijama koje imaju razrađene strategije razvoja turizma. Stoga sam siguran da ćemo u narednim godinama zajedno otvarati nova tržišta i stvarati nove vrijednosti koje će razvijati hrvatski turizam u pravcu moderne industrije više dodane vrijednosti. Mi smo spremni“, zaključio je ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Tagovi: ETF Airways, Ratko Bajakić, Stjepan Bedić, Marko Banković, Dragan Stefanovski, Velimir Šonje, Zdenko Adrović, Zračna luka Pula
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE