GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU dao zeleno svjetlo nasljedniku Alitalije

EU dao zeleno svjetlo nasljedniku Alitalije
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija dala je u petak zeleno svjetlo novom talijanskom avioprijevozniku koji je izrastao na temeljima posrnule Alitalije, ali neće morati preuzeti i obavezu vraćanja 900 milijuna eura odobrene joj nepropisne državne pomoći.

Italia Transporto Aereo (ITA) letjet će s manje od polovine Alitalijine flote i moći će preuzeti tek dio njezina poslovanja s pretovarom i održavanjem.

Novi prijevoznik počinje letjeti umjesto Alitalije 15. listopada, a planira zaposliti tek djelić od 11 tisuća njezinih radnika svog prethodnika.

Neizvjesna budućnost tisuća radnika potaknula je prosvjede i demonstracije u Rimu.

"Viškova ne smije biti. Svi radnici (Alitalije) moraju naći svoje mjesto (u novom prijevozniku)", poručio je čelnik sindikata CISL Andrea Cuccello, dodavši da bi vlada trebala za tri godine produljiti program pomoći za više od 7.500 radnika.

Talijanska vlada namijenila je ITA-i tri milijarde eura, ali Bruxelles je danas odobrio tek početnu kapitalnu injekciju od 1,35 miijardi eura koja će se protegnuti na iduće tri godine.

Za preostalih 1,65 milijardi eura vlada će ponovo morati tražiti dozvolu EK.

Sporni krediti

Zeleno svjetlo za ITA-u bit će Rimu dočekano s olakšanjem, budući da je vlada mjesecima pregovarala s Bruxellesom kako 900 milijuna eura državnih kredita posrnuloj Alitaliji ne bi blokiralo lansiranje nove kompanije.

Alitalija je od države 2017. dobila dva kredita u ukupnom iznosu 900 milijuna eura i još 400 milijuna eura u 2019.

Bruxelles je danas u odvojenoj odluci zaključio da dva kredita predstavljaju nepropisnu državnu pomoć.

Rim nije prije odobravanja kredita procijenio hoće li kompanija moći vratiti 900 milijuna eura, istaknula je Komisija.

Naša analiza financijskog stanja u Alitaliji početkom 2017. pokazala je da su šanse za povrat pomoći bile vrlo male, naglasila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, dodavši da je državna potpora kompaniji zato ocijenjena nezakonitom i da Rim mora osigurati njezin povrat.

Dodala je i da vraćanje pomoći neće pasti na leđa novog prijevoznika.

ITA je novi prijevoznik koji planira preuzeti dio poslovanja Alitalije, a prema propisima EU-a "nova kompanija zakonski ne odgovara za pomoć koju je prodavač dobio u prošlosti, ako se dvije kompanije dovoljno razlikuju, ako među njima postoji.. 'ekonomski diskontinuitet'", objasnila je.

Tagovi: Alitalia, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE