GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera

EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
ISPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s BioNTech/Pfizerom o ubrzanju isporuke 50 milijuna doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesječju, umjesto u četvrtom”, izjavila je von der Leyen.

Dodala je da će isporuka tih 50 milijuna doza cjepiva započeti ovaj mjesec. S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva. Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.

Von der Leyen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNA, “novu tehnologiju koja je dokazala svoju vrijednost”.

“Sada ulazimo u pregovore s BioNTechom/Phizerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabava 1,8 milijardi doza za razdoblje 2021-2023.”, rekla je predsjednica Komisije.

Nešto ranije, njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese objavio je da Komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Phizer, Moderna i CureVac.

Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Europskoj uniji isporučeno ukupno 126 milijuna doza cijepiva i da je 100 milijuna doza već primijenjeno, a 27 milijuna ljudi primilo je dvije doze cjepiva.

“Što prije dostignemo naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa”, kaže predsjednica Komisije.

Tagovi: Pfizer, BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE