GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i Philips potpisali ugovor o nabavi respiratora

EU i Philips potpisali ugovor o nabavi respiratora
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nizozemski proizvođač elektroničkih uređaja Philips potpisao je ugovor s Europskom unijom o nabavi respiratora namijenjenih bolnicama u Europskoj uniji, objavili su u utorak glasnogovornici EK i tvrtke.

„Mogu potvrditi da je Philips potpisao okvirne ugovore s Europskom komisijom o isporuci respiratora u skladu sa sporazumom o zajedničkoj nabavi u EU“, izjavio je glasnogovornik Philipsa.

Upitan o ugovoru s Philipsom, glasnogovornik Europske komisije potvrdio je da su potpisani ugovori s nizozemskom tvrtkom i drugima, ali nije želio navesti imena drugih tvrtki koje su pobijedile na natječaju jer postupci još nisu dovršeni. Odbio je komentirati i cijenu.

Europska komisija pokrenula je u ožujku u ime 25 zemalja EU-a zajednički program nabave medicinske opreme, prema kojem pregovara s dobavljačima o cijeni i potpisuje s njima okvirne ugovore. Nakon toga vlade mogu slati narudžbe.

Zajednička javna nabava respiratora za EU pokrenuta je 17. ožujka a prvi su ugovori potpisani u travnju, no Komisiji nije poznato da je bilo koja vlada EU-a do sada poslala narudžbu, rekao je glasnogovornik Bruxellesa.

Do sada nije isporučen nijedan respirator čija je nabava ugovorena u sklopu tog programa, napominje Reuters.

Prošlog tjedna europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je vladama EU-a da je potpisan novi ugovor s Philipsom „koji ima proizvodni kapacitet od 15 tisuća respiratora tjedno“, navode dužnosnici koji su sudjelovali u razgovoru.

Respiratori su se pokazali ključnim instrumentom u vrijeme pandemije koronavirusa, pomažući u disanju teško oboljelima od Covida 19.

Na vrhuncu epidemije u ožujku i travnju mnoge europske bolnice nisu imale dovoljno tih uređaja, s obzirom na prepune odjele za intenzivnu njegu.

Usprkos nastojanjima EU-a da koordinira nabavu, zemlje članice često su same nabavljale i respiratore i drugu ključnu opremu. Neke su čak ograničile izvoz medicinske opreme i lijekova u susjedne zemlje za vrijeme pandemije.

Tagovi: Europska unija, Philips, respiratori, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE