GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU kaznio željezničke tvrtke zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju

EU kaznio željezničke tvrtke zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija izvijestila je u utorak da je izrekla 48,5 milijuna eura novčanih kazni željezničkim kompanijama u Njemačkoj, Austriji i Belgiji zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju.

Oesterreichische Bundesbahnen, Deutsche Bahn (DB) i belgijski SNCB udružili su se u kartel u prekograničnim uslugama prijevoza tereta na ključnim željezničkim koridorima u EU, objavila je Komisija.

Istraga je pokazala da su kompanije razmjenjivale informacije o zahtjevima klijenata da im se dostave ponude za prijevoz tereta i ustupale jedna drugoj veće udjele u poslovima, navodi Bruxelles.

To znači da su međusobno raspoređivale klijente, što europski propisi zabranjuju, zaključuje Komisija.


"Željeznički prijevoz tereta ključan je za model održivost gospodarstva a ravnopravno je natjecanje važno kako bi klijenti pri korištenju održivog prijevoza dobili najbolju ponudu", istaknula je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Kompanije su organizirale kartel u razdoblju od 8. prosinca 2008. do 30. travnja 2014. godine, utvrdila je EK, dodavši da je austrijski OeDB poštedila kazne, dodijelivši mu imunitet prema propisima koji dopuštaju tu mogućnost u slučaju otkrivanja informacija i suradnje u istrazi.

Najveći iznos kazne mora platiti njemačka kompanija, od 48,3 milijuna eura, a Bruxelles napominje da ga je povisio 50 posto budući da je Deutsche Bahn 'recidivist'.

Sve tri kompanije priznale su sudjelovanje u kartelu.

Tagovi: Europska komisija, Deutsche Bahn, Oesterreichische Bundesbahnen
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE