GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX

EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski regulator pokrenuo je u utorak postupak izdavanja dozvole za povratak u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX, prizemljenih prije gotovo dvije godine nakon dvije teške nesreće.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) utvrdila je niz uvjeta, uključujući novi program obuke za pilote i ažuriranje softvera MCAS.

Zrakoplovi su povučeni iz prometa u ožujku prošle godine nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji u 2018. i 2019. godini u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

Današnja EASA-ina objava označava početak 28-dnevnog razdoblja u kojem će se prikupljati i potom analizirati mišljenja državnih tijela i sektora zračnog prijevoza. Bude li zaključak analize pozitivan, službeni postupak vraćanja u promet trebao bi početi sredinom siječnja 2021.

Kada će zrakoplovi zaista početi letjeti nad Europom ovisit će o programu obuke pilota i o ažuriranju softvera.

Istražitelji su utvrdili da je nos zrakoplova prije nesreća opetovano spuštan jer je softver zbog neispravnog senzora pogrešno ocijenio da je previsoko podignut. Zrakoplov ima dva senzora ali je projektiran tako da ne mogu oba biti aktivna istodobno.

Novi propisi zahtijevaju istodobni rad oba senzora.

"Temeljni je problem izvornog (softvera) MCAS što mnogi piloti nisu za njega ni znali", istaknula je EASA u priopćenju, objašnjavajući zašto je uopće tražila opsežniju analizu.

"U verziji zrakoplova iz nesreća nije postojalo svjetlo upozorenja kako bi pilot znao da je senzor AoA neispravan, pa je bilo gotovo nemoguće odrediti uzrok problema", dodaju europski regulatori.

EASA predstavlja 27 zemalja Europske unije plus Island, Norvešku, Švicarsku, Liechtenstein i, do 31. prosinca ove godine, Veliku Britaniju.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo ukinula je zabranu prometovanja 737 MAX-ova 18. studenoga a zrakoplovi bi ponovo trebali početi letjeti 29. prosinca.

Tagovi: Europska unija, Boeing 737 MAX, Boeing
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE