GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX

EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski regulator pokrenuo je u utorak postupak izdavanja dozvole za povratak u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX, prizemljenih prije gotovo dvije godine nakon dvije teške nesreće.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) utvrdila je niz uvjeta, uključujući novi program obuke za pilote i ažuriranje softvera MCAS.

Zrakoplovi su povučeni iz prometa u ožujku prošle godine nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji u 2018. i 2019. godini u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

Današnja EASA-ina objava označava početak 28-dnevnog razdoblja u kojem će se prikupljati i potom analizirati mišljenja državnih tijela i sektora zračnog prijevoza. Bude li zaključak analize pozitivan, službeni postupak vraćanja u promet trebao bi početi sredinom siječnja 2021.

Kada će zrakoplovi zaista početi letjeti nad Europom ovisit će o programu obuke pilota i o ažuriranju softvera.

Istražitelji su utvrdili da je nos zrakoplova prije nesreća opetovano spuštan jer je softver zbog neispravnog senzora pogrešno ocijenio da je previsoko podignut. Zrakoplov ima dva senzora ali je projektiran tako da ne mogu oba biti aktivna istodobno.

Novi propisi zahtijevaju istodobni rad oba senzora.

"Temeljni je problem izvornog (softvera) MCAS što mnogi piloti nisu za njega ni znali", istaknula je EASA u priopćenju, objašnjavajući zašto je uopće tražila opsežniju analizu.

"U verziji zrakoplova iz nesreća nije postojalo svjetlo upozorenja kako bi pilot znao da je senzor AoA neispravan, pa je bilo gotovo nemoguće odrediti uzrok problema", dodaju europski regulatori.

EASA predstavlja 27 zemalja Europske unije plus Island, Norvešku, Švicarsku, Liechtenstein i, do 31. prosinca ove godine, Veliku Britaniju.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo ukinula je zabranu prometovanja 737 MAX-ova 18. studenoga a zrakoplovi bi ponovo trebali početi letjeti 29. prosinca.

Tagovi: Europska unija, Boeing 737 MAX, Boeing
PROČITAJ I OVO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako će se 26. siječnja održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti.
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
REZOVI
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
BRATISLAVA - AT&T je u ponedjejak objavio da će smanjiti broj zaposlenih u Slovačkoj budući da je pandemija covida 19 pogodila potražnju.
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
KATASTROFA
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
SUSTAV
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) počele su aktivnosti na testiranju funkcionalnosti novog sustava nadzora i upravljanja prometom na autocestama u svojoj nadležnosti, što će obavljati samo u noćnim satima i u fazama, kako bi to što manje utjecalo na protočnost prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE