GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU priprema teren za pojačanu državnu pomoć kompanijama

EU priprema teren za pojačanu državnu pomoć kompanijama
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 11:26
Autor: SEEbiz / H
RIM/BRUXELLES - Kompanije iz EU-a mogle bi dobiti 25 posto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale zapadne sankcije Rusiji, dovodeći u pitanje opskrbu energijom, pokazuju dokumenti Europske komisije.

Europska komisija ublažila je u ožujku propise o državnoj potpori kompanijama kako bi članicama EU-a omogućila da im stave na raspolaganje do 400.000 eura potpora i nadoknade do 30 posto troškova energije.

U ponedjeljak Bruxelles je izvijestio da je zemljama EU-a poslao prijedlog o prilagodbi tih propisa koji su usvojeni kako bi se poduprlo gospodarstvo "u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu", stoji u priopćenju.

"S obzirom na dugotrajnu invaziju Rusije na Ukrajinu i na njezine izravne i neizravne posljedice u ekonomiji i energetskoj situaciji, Komisija procjenjuje potrebu za prilagodbom Privremenog kriznog okvira za državnu pomoć", dodaje se.

Komisija bi mogla podići dopušteni maksimalni iznos potpore na 500.000 eura, a vlade bi podupirale kompanije izravnom bespovratnom pomoći, smanjenim porezima i mjerama poput jamstava, zajmova i dokapitalizacije, piše Reuters, pozivajući se na dokument EK.

Limit za državnu potporu kompanijama u poljoprivrednom sektoru bio bi podignut na 62 tisuće, a onima u ribarstvu i akvakulturi na 75 tisuća eura, sa sadašnjih 35 tisuća eura.

Bruxelles je priopćio da će od zemalja EU-a tražiti povratne informacije o prijedlogu, ali nije naveo brojke, napominje Reuters.

Komisija također planira vladama olakšati ulaganja u obnovljivu energiju, uključujući 'zeleni' vodik, bioplin i biometan, te obnovljive izvore toplinske energije, u sklopu planiranog smanjenja potrošnje ruske nafte i prirodnog plina i proširenja izvora energije.

U planu su i poticaji zemljama EU-a da kreiraju nove programe poboljšanja energetske učinkovitosti i dekarbonizacije industrije, javnim natječajima ili izravnom potporom.

"Predlažemo prilagodbu Privremenog kriznog okvira kako bi odražavao i podupirao važne i hitne ciljeve Plana REPowerEU o ubrzanoj diversifikaciji opskrbe energijom kako bismo još brže postali neovisni o fosilnim gorivima", izjavila je potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

Tagovi: Europska unija, Europska komisija, pojačana državna pomoć kompanijama
PROČITAJ I OVO
Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
POJAŠNJENJE
Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
BEOGRAD - Air Serbia saopštila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udeo.
Šest banaka kreditira Holding s 240 milijuna kuna
SPORNI KREDIT
Šest banaka kreditira Holding s 240 milijuna kuna
ZAGREB - Zagrebački holding i šest banaka potpisali su ugovor o kreditu od 240 milijuna eura, koji je pripremljen u spornoj proceduri ishođenja sudužništva triju gradskih komunalnih poduzeća.
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
KARIJERE
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
ZAGREB - Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK koje okuplja velika i srednja poduzeća. Na izbornoj sjednici Udruženja, naglašeno je kako će se kao i do sada, zagovarati interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
DOKAPITALIZACIJA
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Iz Đuro Đaković grupe izvijestili su danas da su zaprimili potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ugovorio je tijekom kolovoza i rujna nekoliko značajnih ugovora, vrijednih više od 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE