GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija odobrila 2,5 milijuna eura za Slovensku tiskovnu agenciju

Europska komisija odobrila 2,5 milijuna eura za Slovensku tiskovnu agenciju
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA pomoć u obliku financijske naknade od 2,5 milijuna eura, kako bi joj omogućila da i dalje obavlja svoju ulogu javnog servisa, odnosno javne službe, u situaciji kada joj slovenska vlada uskraćuje ta sredstva.

"Javno financiranje će doprinijeti da se osigura neovisnost informiranja slovenske javnosti", navela je u priopćenju Europska komisija, dodavši da takvo javno financiranje nije u suprotnosti s pravilima konkurentnosti na tržištu.

"Današnja odluka Komisije omogućit će agenciji STA da i dalje obavlja svoju važnu ulogu obavljanja javne službe. Neovisne novinske agencije imaju bitnu ulogu u medijima. Očuvanje neovisne nacionalne tiskovne agencije u državi članici omogućava medijima da se mogu osloniti na dotok vijesti o događajima u zemlji i na međunarodnom planu, što je doprinos pluralnosti medija i informiranosti u cijeloj Europskoj uniji", izjavili je tim povodom izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, nadležna i za područje tržišnog natjecanja.

Slovenska tiskovna agencije u svojevrsnom je konfliktu s vladom premijera Janeza Janše koja joj već četiri mjeseca odbija isplatiti sredstva za obavljanje javne službe informiranja domaće i strane javnosti o događajima u Sloveniji. Ta proračunska sredstva čine polovicu njenog godišnjeg proračuna i do sada nikada nisu bila upitna. Višemjesečni izostanak financiranja javne informativne službe bio je doveo u pitanje financijsko poslovanje STA i opstojnost te agencije 30 godina nakon njena osnutka 1991. godine.

Premda vlada sukob tumači navodnom nemogućnošću da dobije uvid u financijske dokumente STA, dominira ocjena je da vlada na vodstvo agencije vrši pritisak kako bi ona promijenila uređivačku politiku i način izvješćivanja prilagodila potrebama aktualne vlade.

Margrethe Vestager je prilikom nedavnog posjeta Ljubljani istaknula pitanje nezavisnosti i javnog financiranja javnih medija u Sloveniji kao važno
pitanje vladavine prava, izrazivši u razgovorima sa slovenskim dužnosnicima nadu da će se financiranje STA normalizirati do sredine ove godine, kad Slovenija preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.

Tagovi: Europska komisija, Margrethe Vestager, Slovenska tiskovna agencija, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE