GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija odobrila 2,5 milijuna eura za Slovensku tiskovnu agenciju

Europska komisija odobrila 2,5 milijuna eura za Slovensku tiskovnu agenciju
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA pomoć u obliku financijske naknade od 2,5 milijuna eura, kako bi joj omogućila da i dalje obavlja svoju ulogu javnog servisa, odnosno javne službe, u situaciji kada joj slovenska vlada uskraćuje ta sredstva.

"Javno financiranje će doprinijeti da se osigura neovisnost informiranja slovenske javnosti", navela je u priopćenju Europska komisija, dodavši da takvo javno financiranje nije u suprotnosti s pravilima konkurentnosti na tržištu.

"Današnja odluka Komisije omogućit će agenciji STA da i dalje obavlja svoju važnu ulogu obavljanja javne službe. Neovisne novinske agencije imaju bitnu ulogu u medijima. Očuvanje neovisne nacionalne tiskovne agencije u državi članici omogućava medijima da se mogu osloniti na dotok vijesti o događajima u zemlji i na međunarodnom planu, što je doprinos pluralnosti medija i informiranosti u cijeloj Europskoj uniji", izjavili je tim povodom izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, nadležna i za područje tržišnog natjecanja.

Slovenska tiskovna agencije u svojevrsnom je konfliktu s vladom premijera Janeza Janše koja joj već četiri mjeseca odbija isplatiti sredstva za obavljanje javne službe informiranja domaće i strane javnosti o događajima u Sloveniji. Ta proračunska sredstva čine polovicu njenog godišnjeg proračuna i do sada nikada nisu bila upitna. Višemjesečni izostanak financiranja javne informativne službe bio je doveo u pitanje financijsko poslovanje STA i opstojnost te agencije 30 godina nakon njena osnutka 1991. godine.

Premda vlada sukob tumači navodnom nemogućnošću da dobije uvid u financijske dokumente STA, dominira ocjena je da vlada na vodstvo agencije vrši pritisak kako bi ona promijenila uređivačku politiku i način izvješćivanja prilagodila potrebama aktualne vlade.

Margrethe Vestager je prilikom nedavnog posjeta Ljubljani istaknula pitanje nezavisnosti i javnog financiranja javnih medija u Sloveniji kao važno
pitanje vladavine prava, izrazivši u razgovorima sa slovenskim dužnosnicima nadu da će se financiranje STA normalizirati do sredine ove godine, kad Slovenija preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.

Tagovi: Europska komisija, Margrethe Vestager, Slovenska tiskovna agencija, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
NAGRADE
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
POREČ – Valamar Padova Hotel 4* i Valamar Parentino Hotel 4* odabrani su među sedam najboljih hotela u Hrvatskoj prema ocjenama gostiju poznatog portala za rezervaciju smještaja i ostavljanje recenzija, HolidayCheck.
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
PLANOVI
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
BERLIN - Njemački željeznički operater Deutsche Bahn priopćio je da u ovoj godini namjerava zaposliti najmanje 21 tisuću radnika, uključujući 5.200 pripravnika.
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE