GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku

Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska zrakoplovna industrija zajedničkom je izjavom odnosno apelom zbog „neviđene krize likvidnosti” pozvala EU institucije i članice da pruže hitnu, bolju i koordiniraniju podršku toj industriji, koja se zbog pandemije covid19 potpuno zaustavila i bori se za preživljavanje.

„EU mora djelovati odmah te i na primjeru zračne industrije pokazati koliko su važna načela solidarnost i odgovornosti za koja se zalaže. Osim gospodarske važnosti, zračni promet je i glavni doprinos društvenoj koheziji i kulturne vrijednosti Europe, a sloboda kretanja građana i robe je i srž europskog projekta i bez zračnog prometa ne bi bio stvarnost”, poručuje se u izjavi koju prenosi Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA).

Upozoravaju i da je zrakoplovstvo strateški važan sektor koji ključno pridonosi ukupnom europskom gospodarstvu i zapošljavanju, a sada zbog krize uslijed pandemije Covid-19 Europljani više ne mogu putovati, na tisuće ili većina zrakoplova u Europi je prizemljena, prodaja avionskih karata je gotovo potpuno stala, a zračne luke diljem Europe gotovo i ne rade.

Važnost zračne industrije za Europu potkrepljuju i podacima o više od 12 milijuna radnih mjesta u toj industriji te o više od 800 milijardi eura ukupnog doprinosa europskim gospodarskim aktivnostima. To čini i 3,3 posti ukupne zaposlenosti i 4,1 posto ukupnog BDP-a u europskim zemljama.

Zbog svega toga, potpisnici apela smatraju da su potrebne jače proaktivne mjere i akcije za podršku industriji i pomoć u njenom budućem oporavku. Oni pozdravljaju dosadašnje inicijative Europske komisije za hitne pomoći u ciljanim područjima života i poslovanja.

„Europske institucije moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale kratkoročnu financijsku održivost poduzeća koja se bave putovanjima, a sa ciljem njihova održanja, kao i cijele putničke industrije, radi zaštite zaposlenika i potrošača te buduće obnove zračne povezanosti”, zaključuju u izjavi.

Zajedničku izjavu/apel europske zrakoplovne industrije potpisali su udruženja A4E (Airlines za Europu (A4E), ACA (Udruženje zračnih prijevoznika), ACI Europe (Europski ogranak Međunarodnog vijeća zračnih luka), ASA (Udruženje zračnih luka), ECTAA, ERA (Udruženje zračnih prijevoznika europskih regija), EUTT (EU Travel Tech) te ETRC (Europska putnička maloprodajna konfederacija).

Tagovi: Europska zrakoplovna industrija, Europska komisija, koronavirus, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE