GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a

Europski jamstveni fond ubrzava pristup sredstvima za financiranje oporavka poduzeća iz EU-a
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski jamstveni fond (EJF), dio 540 milijarda eura vrijednog paketa mjera za oporavak koji je EU dogovorio 2020. godine, odobrio je sredstva u iznosu koji gotovo da doseže polovinu cilja postavljenog za 2021.

Po dobivanju odobrenja u okviru EU-ovog postupka prijave državnih potpora u prosincu 2020., iz ove inicijative dosad je odobreno 11,7 milijarda eura potpore europskim poduzećima koja se bore s gospodarskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19. To je gotovo polovina iznosa koji je fond postavio kao cilj za 2021. Fond mobilizira dodatna financijska sredstva, a očekuje se da će dosad financirane inicijative gospodarstvu EU-a donijeti sredstva u iznosu od 93,9 milijarda eura. Zajedno s financiranjem u iznosu od 2,1 milijarde eura koliko je ugovoreno i koncem travnja, sredstva EJF-a već dopiru do poduzeća na cijelom prostoru Europske unije.

„Grupa EIB-a bila je među prvima koji su se potrudili osigurati da Europa pomogne poduzećima i građanima u borbi s gospodarskim posljedicama krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Glavni cilj koji nastojimo ostvariti s EJF-om je poduprijeti poduzeća s prostora EU-a i osigurati im sredstva potrebna za preživljavanje pandemije”, izjavio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

„Ove brojke pokazuju da europski odgovor donosi stvarne pomake u rekordnom roku. Njima se dopunjuju i dosadašnja ostvarenja Grupe EIB-a u financiranju istraživanja i razvoja lijekova i cjepiva zahvaljujući kojima se danas nazire svjetlo na kraju tunela u koji nas je gurnuo COVID-19, pridodao je predsjednik Hoyer.

Zahvaljujući ugovorima potpisanim u gotovo svakoj od 22 zemlje EU-a koje sudjeluju u fondu, među kojima su i veliki poslovi sklopljeni s Nordeom, Raiffeisenom i Bancom March, EJF je trenutačno na dobrom putu da do kraja 2021. mobilizira sredstva u iznosu osam puta većem od vlastite vrijednosti od 24,4 milijarde eura. Za financiranjem iz EJF-a vlada velika potražnja, pa se očekuje da će odobravanjem i ugovaranjem novih poslova EJF ubrzo dobrano prijeći 50 % cilja koji si je zacrtao do početka ljeta.

„MSP-ovi trebaju sredstva, i to odmah”, izjavio je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjednik Upravnog odbora EJF-a, te pridodao: „Zdušno radimo na tome da na tržišta donesemo rekordne iznose sredstava. U prvih šest mjeseci mobilizirali smo blizu 94 milijarde eura, što je gotovo 50 % cilja postavljenog ovom inicijativom, čime će se osigurati da poduzetnici na prostoru EU-a dobiju potrebnu potporu.”

Grupa Europske investicijske banke i države članice EU-a osnovale su EJF kao zaštitni mehanizam za europska poduzeća koja je teško pogodila kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19. Jamstva iz EJF-a služe kao poticaj financijskim posrednicima da poduzećima odobravaju veće kredite pod boljim uvjetima te im tako pomognu u pristupu brzom i povoljnom financiranju i prevladavanju gospodarskih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Tagovi: Europski jamstveni fond, Dario Scannapieco, Werner Hoyer, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE