GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski novac za infrastrukturu pretvara Rijeku u vrata Srednje Europe

Europski novac za infrastrukturu pretvara Rijeku u vrata Srednje Europe
POVEZANA HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 12:18
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Do kraja godine trebao bi biti završen 266 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje novog intermodalnog kontejnerskog terminala na terminalu Jadranska vrata, smještenog u sklopu riječke luke, na Brajdici.

Riječ je o projektu u takozvanom sušačkom bazenu, koji se koristi za prihvat i prekrcaj konvencionalnoga generalnog tereta, drva i kontejnerskog tereta. 

Sama izgradnja novog kontejnerskog terminala ne bi značila mnogo bez jačanja prometne povezanosti luke Rijeka sa europskim zaleđem, ali ovaj se projekt odvija sa strateški važnim zahvatima u cestovnu i željezničku infrastrukturu prema glavnim tržištima koja riječka luka opslužuje.

Projektne aktivnosti uključuju izgradnju četiri kolosijeka na novom terminalu i manevarskog područja između kolosijeka i postojećeg tunela koji povezuje intermodalni terminal sa željezničkim kolodvorom Rijeka - Brajdica, produženje 4 od postojećih 8 kolosijeka na kolodvoru Rijeka - Brajdica te rekonstrukciju preostala četiri, izgradnju novog manevarskog područja između spomenutih kolosijeka i tunela, izgradnju dvije servisne građevine za smještaj signalnih, telekomunikacijskih i sigurnosnih uređaja, proširenje postojećeg tunela i izgradnju novog 382 metra dugog kolosijeka u tunelu te prateće radove (uređenje vodoopskrbe, odvodnje i elektroenergetskih instalacija, opremanje pruge signalno - sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, rekonstrukcija kontaktne mreže i slično.)

Projekt je dio globalnog projekta za razvoj luke Rijeka, koja je prethodno identificirana kao dio osnovnog Mediteranskog koridora i luka od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku. Članica je Udruženja sjevernojadranskih luka (NAPA) koje okuplja četiri luke koje su vrata k tržištima srednje Europe. Luke Rijeka, Venecija, Trst i Koper nastoje promicati sjevernojadransku rutu suradnjom u razvoju pomorske i željezničke infrastrukture, pomorskih veza i veza u zaleđu i drugih aspekata pomorskog i multimodalnog prometa radi povećanja konkurentnosti ovih luka.

Istodobno, gradi se oko tri kilometra duga spojna cesta od čvora Škurinja na autocesti A7, koja će izravno integrirati novi cestovni pravac Luka Rijeka (Zagrebačko pristanište) – autocesta A7 u Mediteranski koridor (Rijeka-Zagreb-Budimpešta) transeuropske prometne mreže (TEN-T). Spojna cesta će izmjestiti tranzitni promet iz gradskih prometnica, što će Riječanima donijeti manje buke i zagađenja, a uštedjet će vrijeme prijevoznicima te učiniti Luku Rijeka konkurentnijom. Projekt vrijedan 520 milijuna kuna, od čega 442 milijuna dolazi iz europskih bespovratnih sredstava trebao bi biti dovršen sredinom 2023.

U tijeku je i provedba velikog projekta uspostave dvokolosiječne željezničke pruge visoke učinkovitosti na Mediteranskom koridoru jedinstvene transeuropske prometne mreže TEN-T (prometni koridor RH2). Brzine prometovanja veća od 160 km/h trebale bi se postići na cijeloj relaciji od Zagreba do državne granice s Mađarskom već do 2023., dok se završetak rekonstrukcije i modernizacije pruge na relaciji od Zagreba do Rijeke, uz uspostavu dvokolosiječne željezničke pruge na cijelom pravcu, očekuje 2030. godine. Tada će Rijeka u cijelosti ispuniti svoju geografski neizbježnu sudbinu prometnih vrata Srednje Europe.

Financirani iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK) i Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Europske unije, svi infrastrukturni projekti vezani uz promet mogu se na jednom mjestu pregledati na web stranici.

Tagovi: Jadranska vrata, Brajdica, Luka Rijeka, fondovi EU, Luka Koper, Luka Venecija, Luka Trst, Škurinje, Povezana Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE