GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski regulator: Boeing 737 Max može se vratiti u promet

Europski regulator: Boeing 737 Max može se vratiti u promet
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Boeingov zrakoplov 737 MAX, prizemljen i izmijenjen nakon dvije teške zrakoplovne nesreće, sada je siguran, objavio je čelnik Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, najavljujući ipak izmjene u budućim procjenama sigurnosti zrakoplova.

EASA je u tančine pregledala izmijenjeni model zrakoplova i analizirala promjene koje je izveo proizvođač, naglasio je u razgovoru za BBC izvršni direktor Patrick Ky.

Boeingov 737 MAX povučen je iz prometa u ožujku prošle godine, nakon dvije teške nesreće u kojima je stradalo 346 ljudi.

Istrage su pokazale da je uzrok obje nesreće pogreška u softveru za kontrolu leta, koji se aktivirao u pogrešno vrijeme i usmjerio zrakoplov na kobno poniranje. Piloti su uzalud pokušavali premostiti softversku naredbu.

Američki regulatori u međuvremenu su odobrili povratak u promet izmijenjene verzije Boeingovog zrakoplova a zeleno svjetlo dobio je i u Brazilu. EASA očekuje da će dozvolu za letove u Europi izdati sredinom siječnja.

Od nesreće u Etiopiji EASA temeljito analizira 737 Max, neovisno o američkom regulatoru, prenosi BBC.

Analiza po riječima EASA-ina čelnika nije bila ograničena samo na neposredne uzroke dvije nesreće i izmjene koje je predložio Boeing.

"Otišli smo korak dalje i analizirali sve kontrole leta, sve strojeve u letjelici", objasnio je Ky, kako bismo proučili sve što bi moglo izazvati značajniji kvar.

Da bi se vratili u promet, postojeći zrakoplovi morat će biti opremljeni novim softverom, a mijenjat će se i električni spojevi i instrumenti u kokpitu.

Piloti će morati proći dodatnu obuku a svaki će zrakoplov morati izvesti probni let kako bi se provjerilo jesu li izmjene ispravno izvedene.

Slične uvjete postavili su i američki regulatori, primjećuje BBC.

Zato smo uvjereni da je Boeingov zrakoplov sada jako siguran, zaključuje čelnik EASA-e.

Većinu posla u početnoj fazi izdavanja dozvole izvela je američka FAA, a EASA ga je jednostavno potvrdila prema uvjetima dugogodišnjeg međunarodnog sporazuma.

S obzirom na žestoke kritike na račun američkog regulatora zbog izdavanja dozvole očito neispravnom zrakoplovu, u EASA-i ipak najavljuju neke promjene.

"Sigurno je da smo izvukli određene pouke pa ćemo povući neke nove poteze", ističe Ky.

"Sami ćemo ocjenjivati sigurnost, i to puno opsežnije no što je do sada bio slučaj", dodaje.

Tagovi: Boeing 737 Max, Patrick Ky, Boeing
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE