GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski sud odbio žalbu Nikea na istragu o poreznim aranžmanima u Nizozemskoj

Europski sud odbio žalbu Nikea na istragu o poreznim aranžmanima u Nizozemskoj
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski sud odbacio je u srijedu žalbu američkog proizvođača sportske opreme Nike na istragu kojom Europska komisija nastoji utvrditi jesu li mu porezne vlasti u Nizozemskoj osigurale prednost u odnosu na konkurenciju.

Američki proizvođač sportske odjeće žalio se na odluku Komisije iz 2019. godine o pokretanju istrage o pet rješenja nizozemske porezne uprave koja su mu izdana u razdoblju od 2006. godine.

Porezna uprava tim je rješenjima odobrila metodu izračuna rojaliteta koje su dvije Nikeove tvrtke u Nizozemskoj plaćale jedna drugoj za korištenje intelektualnog vlasništva.

EK je ocijenio da su ti rojaliteti viši od onih koje bi međusobno dogovorile neovisne kompanije i da su dvije Nikeove tvrtke njima možda neopravdano smanjile svoju oporezivu osnovicu.

Odobrivši predloženu metodu izračuna, nizozemska uprava osigurala je Nikeu prednost u odnosu na konkurenciju, što prema propisima EU-a predstavlja nepropisnu pomoć.

Nike je pak tvrdio da je Komisija prenaglila s pokretanjem službene istrage i da nije podastrla dovoljno dokaza za tvrdnju o nizozemskoj nepropisnoj državnoj pomoći.

Opći sud EU-a odbacio je danas žalbu američke kompanije.

„Komisija je poštivala proceduralne propise i ispunila je obavezu navođenja razloga (za pokretanje istrage) i nije napravila vidljive greške u procjeni“, zaključio je europski sud.

Bruxelles je sudaca "nepristrano" i "temeljito" proučio utjecaj poreznih aranžmana na tržišno natjecanje i nije prekršio načelo dobrog upravljanja, smatraju suci.

Komisija je pokrenula slične istrage i o Appleovim poreznim aranžmanima u Irskoj i onima koje su luksemburške vlasti odobrile Fiat Chrysleru i Amazonu. Neke su odluke također bili prisiljeni braniti pred europskim sudom.

Žalbe su, među ostalima, podnijeli, Apple i Amazon, neuspješno, te Fiat Chrysler i Engie, čije je prigovore europski sud prihvatio.

Tagovi: Europski sud, Nike,
PROČITAJ I OVO
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE