GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koji će model zapošljavanja odsad primjenjivati Hofer

Evo koji će model zapošljavanja odsad primjenjivati Hofer
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 09:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Od 1. rujna Hofer će eksperimentalno predstaviti novi model zapošljavanja koji će omogućiti zaposlenima koji rade s nepunim radnim vremenom u trgovini i logistici zapošljavanje s punim radnim vremenom uz dogovoreni posao s manjim obvezama.

Tako namjeravaju riješiti problem odlaska u radni odnos sa skraćenim radnim vremenom i održavanje takvog radnog vremena, ali sindikat sindikata radnika oprezan je u početnim procjenama najavljene mjere.

Prema riječima Teo Marsela, direktora financija i uprave, koncept rada sa skraćenim radnim vremenom dio je njihove priče o uspjehu, a problem je slovensko zakonodavstvo, koje nije prilagođeno njemu. Visina mirovine i uvjeti umirovljenja u Sloveniji nisu uvjetovani samo time koliko ste uplatili u mirovinski fond tijekom radnog vremena, već i koliko ste sati bili zaposleni. Zbog toga su zaposlenici koji rade na nepuno radno vrijeme u nejednakoj dobi za odlazak u mirovinu, a iznos njihove mirovine u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlenike sa punim radnim vremenom.

Zaposlenici u prodaji i logistici, koji su trenutno uglavnom zaposleni sa skraćenim radnim vremenom (prosječno 30 sati tjedno), prema novom modelu moći će biti zaposleni s punim radnim vremenom (40 sati tjedno), od čega će deset sati u prosjeku ostatak za slobodno vrijeme, obitelj ili hobije, kažu u Hoferu. Oni koji su uključeni u novi model imat će pravo na punu regres, koja ove godine iznosi 1.700 eura. Radna obaveza i visina plaće zaposlenika neće se promijeniti, ističe Marsel.

Uz potpuno regresno pravo, Marsel navodi da će pogodnost novog mirovinskog razdoblja za zaposlenike, mjesečna prekovremena plata, rano pravo na dodatne slobodne dane i veća naknada za rad u prošlosti imati prednosti novog modela. Nedostatak će, međutim, biti u tome što oni koji se odluče za ulazak u ovaj model više neće smjeti biti zaposleni kod drugog poslodavca.

Model će se uvoditi u tri faze. Prvi test početkom rujna ove godine uključivat će 21 trgovinu i logistički vozni park; od 231 zaposlenika s nepunim radnim vremenom njih 220 odlučilo se pridružiti novom sustavu. 1. siječnja iduće godine žele u sustav uključiti i druge trgovine, a 1. siječnja 2022. model koji su nazvali (s punim radnim vremenom) zaživio. Ako bude uspješan, uključivat će sve prodavače i logističke suradnike, a trenutno 1300-1400 zaposlenika ispunjava uvjete za ulazak.

Uključivanje zaposlenika u model predviđeno je i u tri koraka. Prve godine, ulaskom u tvrtku, zaposlenik će dobiti zaposlenje na neodređeno vrijeme. U drugoj godini tvrtka će početi isplaćivati u drugi mirovinski stup, a u trećoj godini ući će samo u model koji će mu omogućiti sve obećane bonuse. „Čvrsto vjerujemo da je model ispravan i ispravan. Provjerili smo sve aspekte na koje možemo razmišljati. Zato tvrdimo da ćemo ga zadržati kao naš trajni model nakon 2021. godine “, uvjeren je Marsel.

Tagovi: Hofer, zapošljavanje, Teo Marsela, rad na određeno vrijeme, povremeni rad, trgovina
PROČITAJ I OVO
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
BRODARI
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
SPLIT - Brodarska kompanija Jadroplova izvijestila je u srijedu da je sklopila ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG), po cijeni od 23,5 milijuna dolara.
H&M otpušta 1.500 radnika
REZOVI
H&M otpušta 1.500 radnika
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje građana zbog krize troškova života.
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.
Uspostavljen prvi izravni kontejnerski željeznički servis iz Rijeke za Austriju
KONTEJNERI
Uspostavljen prvi izravni kontejnerski željeznički servis iz Rijeke za Austriju
RIJEKA - Uspostavljen je prvi izravni kontejnerski željeznički servis koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s austrijskim gradom Ennsom, izvijestili su u srijedu iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE