GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ExxonMobil priprema prodaju imovine u Britaniji i Njemačkoj

ExxonMobil priprema prodaju imovine u Britaniji i Njemačkoj
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Američka naftna kompanija ExxonMobil uskoro kreće u prodaju poslovanja s istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, izvijestili su američki mediji, pozivajući se na upućene izvore.

Početak prodaje imovine u Velikoj Britaniji očekuje se uskoro a tek nakon toga američki će div potencijalnim kupcima ponuditi i imovinu u Njemačkoj, navodi Bloomberg u četvrtak tvrdnje neimenovanih izvora.

Mediji već mjesecima pišu da Exxon želi prodati imovinu u Velikoj Britaniji i time se pridružiti ostalim američkim naftnim kompanijama koje su odustale od proizvodnje nafte u britanskom dijelu Sjevernog mora.

Exxon ima udio u gotovo 40 aktivnih naftnih i plinskih polja na tom područuju kojima upravlja na ravnopravnoj osnovi sa Shellom. Navode da njihova proizvodnja nafte i plina na tom području čini petinu britanske a iznosi u prosjeku 80 tisuća barela nafte dnevno nafte i 441 milijun prostornih metara plina.
U Njemačkoj je u 2018. godine proizvodio oko 45 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno, pokazuju dokumenti koje citira Bloomberg.
Prije dva mjeseca izvori u bankarskim krugovima rekli su da Exxon znatno povećava program prodaje imovine širom svijeta. Prognozirali su da će se riješiti naftne i plinske imovine u Aziji, Europi i Africi u vrijednosti do 25 milijardi dolara.

Prema procjenama kompanije Rystad Energy, Exxon bi od prodaje imovine u Velikoj Britaniji mogao uprihoditi između jedne i dvije milijarde američkih dolara.
Američka kompanija službeno želi do 2021. godine prodati nestratešku imovinu u vrijednosti 15 milijardi dolara. Do kraja trećeg tromjesečja prošle godine dosegnuta je gotovo trećina zacrtanog iznosa, rekao je glavni izvršni direktor ExxonMobila Darren Woods prilikom predstavljanja rezultata za to razdoblje.
Exxon prodaje imovinu koju više ne smatra temeljnim poslovanjem kako bi se fokusirao na Permski bazen i Gvajanu, podsjeća Bloomberg.

Tagovi: ExxonMobil
PROČITAJ I OVO
Fraport u prvom kvartalu ugodno iznenadio analitičare
IZNAD OČEKIVANJA
Fraport u prvom kvartalu ugodno iznenadio analitičare
FRANKFURT - Njemački operator zračnih luka Fraport, koji upravlja i Zračnom lukom Jožeta Pučnika Ljubljana, pozitivno je iznenadio analitičare svojim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
Grupa Telekom Slovenije u prvom kvartalu s gotovo 50% većom dobiti
DOBRE BROJKE
Grupa Telekom Slovenije u prvom kvartalu s gotovo 50% većom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Telekom Slovenije u prvom je tromjesečju ostvarila 169,1 milijun eura prihoda od prodaje, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su veći uglavnom zbog rasta broja korisnika i veće prodaje IT proizvoda i usluga. S 12,1 milijun eura neto dobit koncerna bila je 48 posto veća.
Karlo Koprek novi član Uprave Varteksa
ODLUKE
Karlo Koprek novi član Uprave Varteksa
VARAŽDIN - Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora na funkciju člana Uprave Varteksa imenovan je Karlo Koprek iz Zagreba, na razdoblje od pet godina.
Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva
LETOVI
Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva
SARAJEVO - Mađarski niskotarifni avioprijevoznik Wizz Air od listopada ove godine povećat će broj letova iz Sarajeva za London.
Uber preuzima tajvansku jedinicu Foodpande
AKVIZICIJE
Uber preuzima tajvansku jedinicu Foodpande
NEW YORK - Uber Technologies će preuzeti tajvansku tvrtku Delivery Hero u vlasništvu Foodpande za 950 milijuna dolara u gotovini, jer se Foodpanda fokusira na druga tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE