GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FACC do 2025. u Jakovlju planira zapošljavati do 700 radnika

FACC do 2025. u Jakovlju planira zapošljavati do 700 radnika
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 20:46
Autor: SEEbiz / H
JAKOVLJE - Tvornica austrijskog FACC-a, tehnološkog partnera globalne zrakoplovne industrije, u koju je u prvoj fazi ukupno uloženo oko 15 milijuna eura, do 2025. planira zapošljavati do 700 radnika, istaknuto je u petak na svečanosti otvorenja tvornice u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji.

Tvornica je nakon 10 mjeseci izgradnje počela s radom u prosincu 2021. godine. U njoj se proizvode lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a trenutno zapošljava 170 radnika.

Uskoro će započeti proširenje proizvodnih pogona pri čemu bi se površina tvornice kroz iduće dvije do tri godine trebala utrostručiti, a kako je izjavio predsjednik Uprave FACC-a Robert Machtlinger, vrijednost ukupne investicije bi do 2025. godine mogla narasti za još 30 do 40 milijuna eura, uz već uloženih 15 milijuna eura u zemljište i prvu fazu izgradnje.

Svečanosti su između ostalih nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i drugi predstavnici državne te lokalne i županijske vlasti, kao i austrijski i kineski veleposlanici u Hrvatskoj, Qi Qianjin i Josef Markus Wuketich.

FACC se titulira kao jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu industriju. Svake sekunde sa zemlje poleti jedan zrakoplov koji sadrži FACC tehnologiju, a kupci su kompanije poput Airbusa, Boeinga i Bombardiera, ističu iz FACC-a. U fiskalnoj godini 2021. FACC je ostvario prihode u iznosu 497,6 milijuna eura, zapošljava oko tri tisuće ljudi iz 41 zemlje na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta. Inače, FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja se nalazi na ljestvici Fortune 500.

Tvornica u Jakovlju najveća je 'greenfield' investicija te kompanije izvan matične Austrije, kao i jedna od najvećih austrijskih 'greenfield' investicija u Hrvatskoj uopće.

Machtlinger je istaknuo da nije bilo lako odabrati lokaciju za ulaganje, a nakon intenzivne analize svih faktora izbor je pao na Hrvatsku, pri čemu je u igri bilo još osam europskih zemalja.

Zahvalio je predsjedniku hrvatske vlade Plenkoviću na podršci tijekom cijelog procesa, kao i resornim ministrima i lokalnim vlastima na izvrsnoj suradnji u realizaciji investicije.


Plenković: FACC kao globalna kompanija ima dobar osjećaj o ulagačkoj i poslovnoj klimi

Premijer Plenković je Machtlingeru zahvalio što je FACC za mjesto investiranja odabrao upravo Hrvatsku, podsjetivši i da se s njime sastao prije tri godine.

Kao razloge koji su utjecali odluku o investiranju u Hrvatsku Plenković je naveo političku stabilnost i jasan smjer upravljanja zemljom, koja ide ka dubljoj europskoj integraciji - Schengenu i europodručju.

Tu je i kvalitetna i obrazovana radna snaga, kao i izvrsna prometna povezanost, u smislu i blizine Zagreba, zračne luke, autocesta, željeznice te riječke luke.

Plenković je apostrofirao i razne poticaje za ulagače, poput poreznih olakšica kada je riječ o porezu na dobit, potpore za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta koja su vezana za ulaganja, potpore za radno intenzivne projekte ulaganja te one za opravdane troškove usavršavanja povezanog s ulaganjem.

Pritom, kod činjenice da je FACC za ulaganje odabrao Hrvatsku treba voditi računa da je riječ o globalnoj kompaniji. "Dakle, riječ je o nekom tko ima jako dobru perspektivu i osjećaj kakva je ulagačka i poslovna klima diljem svijeta", poručio je Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je izjavio da je ovo ulaganje, osim zapošljavanja, jako važno i zbog transfera znanja i tehnologije prema Hrvatskoj.

Ulaganje jasno pokazuje da Hrvatska napreduje kada je riječ o konkurentnosti i poslovnom okruženju, istaknuo je Filipović, podsjetivši i da je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne ovaj tjedan objavio globalnu ljestvicu konkurentnosti za 2022. godinu, na kojoj je Hrvatska napredovala za 13 pozicija te sada zauzima 46. mjesto.

Proslavu je upriličio helikopterski šou legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice s velikim ključem i službeno ju otvorio zajedno s direktorom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i hrvatskim predsjednikom Vlade Plenkovićem.

Tagovi: kompanija FACC, QI Qiangjin, Airbus, Boeing, Bombarider, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE