GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron

Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2021 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.

Varijanta omikron koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila "varijantom koja brine", stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi.

WHO je upozorio da preliminarni dokazi sugeriraju da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Brojne farmaceutske tvrtke objavile su da rade na prilagodbi svojih cjepiva u svjetlu pojave omikrona.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da postoji "ogromna zabrinutost u svijetu" zbog nove varijante te su uvedene zabrane letova iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Eswatinija, Zimbabvea i Namibije kako bi se ograničilo njezino širenje.

Javid je zastupnicima rekao da postoji zabrinutost da bi varijanta mogla biti brže prenosiva zbog čega bi postojeća cjepiva bila manje učinkovita.

Britanska vlada suočila se s pozivima da učini nove iskorake kako bi spriječila val nove varijante koja može stići u Britaniju dok je epidemijski val izazvan delta varijantom u tijeku.

Profesor John Edmunds, koji savjetuje Vladu kao dio Znanstveno savjetodavne skupine za hitne slučajeve (Sage), upozorio je da bi preklapanje varijanti moglo stvoriti "vrlo, vrlo, vrlo tešku situaciju".

EU, SAD i Kanada slijedili su potez Britanije u uvođenju ograničenja putovanja posjetiteljima iz Južne Afrike prije nego što je WHO dodao varijantu B.1.1.529 najvišoj kategoriji opasnosti.

Stručnjaci WHO-a rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima "povećan rizik za ponovne infekcije", a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerira da ima snažan potencijal rasta.

Farmaceutska tvrtka Novavax je objavila da je "već pokrenula razvoj novog rekombiniranog šiljka proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnju u sljedećih nekoliko tjedana."

Moderna je objavila: „Od početka 2021., Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri razine odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) booster doze mRNA-1273 pokaže nedostatnom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron."

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaknuti djelovanju cjepiva, tvrtka očekuje "da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju."

Tagovi: omicron, Pfizer, cjepivo protiv koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija, John Edmunds
PROČITAJ I OVO
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE