GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fasada – predstavlja i štiti

Fasada – predstavlja i štiti
PROMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2017 / 13:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fasada ili pročelje element je kuće koji ima dvostruku funkciju. Estetsku i zaštitnu. Obje su podjednako važne. Naime, latinska izraz "facies“, od koje i dolazi riječ fasada, znači vanjština, izgled, lice.

I upravo će fasada biti „lice“ vašeg doma i dati mu karakterističnost, te ostaviti prvi dojam. A on nije nevažan. Ulazite li u kuću s oronulom fasadom koja se ljušti ili u neku koja sva blista od svježe boje osjećaj je, složit ćete se, sasvim drukčiji. Međutim, funkcija fasade je i da štiti kuću i njezinu nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja, te da pruža sigurnost i ugodnost korisnicima prostora kuće. Dakle, fasada je i lice i odijelo vašeg doma

Dizajnom fasade kuća dobiva svoje lice, ali se za vrijeme obnove radi više od žbuke i boje. I estetsku i zaštitnu funkciju fasade potrebno je imati na umu pri projektiranju i izradi nacrta

Zgrade sa starom fasadom, koje uopće nemaju ili imaju nedovoljno izolacije, gube jako puno toplinske energije.

Stoga je pri obnovi fasade popularna cjelovitost. Bilo da se radi o izolaciji fasade, obnovi žbuke i boje, novim prozorima, balkonu ili novim vratima – optika i energetska učinkovitost bi trebali ići ruku pod ruku te se mora odrediti plan obnove za cijelu kuću. 

Tada fasada može svoje zadaće najbolje preuzeti, dakle prezentirati i zaštititi. A usput rečeno, povećava se vrijednost kuće.

Dobra termofasada trebala bi biti važan dio svakog objekta kojim možemo reducirati potrošnju toplinske energije i oko 60 posto! 

Kod obiteljskih kuća i manjih stambenih objekata najčešće se koristi fasada bez ventilacije (kontaktni fasadni sustav) jer je jednostavnija, jeftinija za ugradnju i ne zahtijeva posebno održavanje.Želimo li vrhunsku toplinsku izolaciju, s vanjske strane ćemo provesti toplinski sloj koji će se protezati kroz cijelu dužinu fasade. Zasigurno najbolja opcija je izgraditi zid koji je izolacija sam po sebi, što omogućavaju vrhunski Ytong materijali. Odlično rješenje, osobito za starije zgrade, je upotreba termoizolacijske ploče Multipor. Dakle, koju god verziju fasadne obloge odabrali (žbuka, kamen, opeka, beton…) ona mora ispunjavati temeljni zahtjev, a to je toplinska izolacija!

Žbuke i fasadne boje daju kući individualno lice, ali pružaju fasadi i potrebnu zaštitu od vremena. Kako bi fasada bila dugo lijepa, moraju se donja žbuka, gornja žbuka i fasadna boja uskladiti.

Boja za fasadu

Uočljiva boja je samo za one hrabre i posebne individualce. Zato se većina na kraju odluči za svijetlije i prirodne boje.  Valja imati na umu kako bi odabrana boja trebala biti u skladu s izgledom kuće,  okolinom (krov, vrt) kao i kvartom.

Naglasci u boji bi se trebali koristiti štedljivo, kako bi mogli doći do svoje potpune učinkovitosti. Tako se profili, prozorske klupice ili rolete mogu dobro naglasiti sa snažnim bojama. 

I, na kraju, najvažnije oko boja!!!

Probni premaz donosi sigurnost. Vlasnici kuće bi trebali boju eksperimentalno nanijeti na dio fasade i promatrati je tijekom nekoliko dana pri različitim svijetlostima. Nakon toga slijedi odluka o tome hoće li ta nijansa biti odgovarajuća za cijelu kuću (možda tek dio fasade) ili ne!

Tagovi: Ytong, fasada
PROČITAJ I OVO
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
POTEZI
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
ZAGREB - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE