GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fasimon: Nećemo zatvarati sisačku rafineriju

Fasimon: Nećemo zatvarati sisačku rafineriju
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2018 / 14:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
INTERVJU - Sredinom 2018., nakon punih osam godina mandata Zoltana Aldotta, na čelo hrvatske nacionalne naftne kompanije stigao je novi čovjek - Sandor Fasimon. Riječ je o poznatom i vrlo iskusnom menadžeru, koji je u mađarskom MOL-u obnašao niz vrlo odgovornih pozicija. U Hrvatskoj ga dočekuje izazovna situacija, ne samo zbog dioničarskih nesuglasica hrvatske Vlade i mađarske kompanije, nego i zbog niza teških odluka koje kompaniji - ako želi pokrenuti novi poslovni ciklus - vrlo skoro predstoje. 

Fasimon u intervjuu za Jutarnji list govori o svojim planovima u Ini, strategiji razvoja kompanije te načinu kako namjerava provesti dugonajavljivano restrukturiranje rafinerijskog sustava tvrtke.

- Želimo održiv rafinerijski sustav. Da bismo to postigli, moramo riješiti dva problema. Kad govorimo o prinosu, moguće rješenje je postrojenje za teške ostatke. To je investicija od tri milijarde kuna. Ne možete je realizirati na dva mjesta. Logičan izbor je Rijeka. Što se tiče Siska, nitko ne govori o zatvaranju te lokacije. Sisačka lokacija je potencijal i želimo ondje razvijati novu proizvodnju. Ali proizvodnju koja je profitabilna. Postoje opcije za to i intenzivno radimo na njihovu razvoju. I to nije nikakva inovacija. Uzmite primjer Mađarske. Nekoć smo ondje imali pet rafinerija. Danas se prerada nafte odvija samo na jednoj lokaciji. No na svih pet postoje poslovne aktivnosti. U Zali se proizvodi bitumen, ondje je logistički centar i biznis s ukapljenim naftnim plinom. U Komaromu se proizvode maziva, u Tiszaujvarosu se trenutačno ulaže više od milijardu eura u petrokemijsku proizvodnju. Dakle, poruka je jasna. Nema odlaska iz Siska. Nikad nećemo otići, tu ćemo lokaciju razvijati i radnici će biti zbrinuti...

U hrvatskoj Vladi, pa i u stručnoj javnosti, ipak postoji nepovjerenje prema ovakvom planu.

- Kakvo nepovjerenje?

Pa ljudi ne vjeruju da će nakon promjena u Sisku na kraju doći do investicije u Rijeci...

- Dopustite da ja imam drukčiji pogled na to. Moja je zadaća kao menadžera Ine da osiguram isplativo, održivo poslovanje. I to u svim segmentima rada kompanije. To je moguće postići. Treba nam ozbiljna reforma - ponovno učitavanje rafinerijskog sustava i uvjeren sam da znam kako to napraviti. I transparentno ću raditi na tome. A što se tiče strahova da bi budućnost rafinerijske proizvodnje mogla biti ugrožena, rekao bih da je to moguće ako ne djelujemo sada i ne provedemo promjene koje su nužne.

Kad govorimo o dugoročnoj perspektivi rafinerija, činjenica jest da je ona vezana uz tržište. Zašto se o rješenju problema niske utilizacije rafinerija ne razmišlja kroz otvaranje novih tržišta?

- Kad govorimo o tržištu za naše rafinerije, treba razumjeti kako ono ovisi o zemljopisnoj udaljenosti. Dakle, što je vaš potrošač dalje, to vas više opterećuje trošak transporta i konkurentnost pada. Pritom je najbolje tržište vaša maloprodajna mreža. Mi imamo jaku mrežu u Hrvatskoj koju unapređujemo. U Bosni i Hercegovini se širimo, kao i u Crnoj Gori gdje upravo razmatramo jednu moguću akviziciju.

A u Srbiji?

- I u Srbiji možemo biti konkurentni. No, budimo i tu realni. U Srbiji NIS upravo radi na drugoj fazi modernizacije svoje rafinerije u Pančevu. Kao što mi želimo svoje derivate prodavati ondje, isto tako i oni žele kod nas. I to je tržišna borba. Dakle, mi nismo samo u situaciji da gledamo prema širenju svojeg tržišta, nego istodobno moramo voditi računa da svoj trenutačni tržišni udjel zaštitimo. U tom smo se pogledu strateški usmjerili i ulažemo veliki trud. Ali, opet, da bismo to mogli, moramo biti konkurentni.

Tagovi: Sandor Fasimon, kompanija Ina, Rafinerija Sisak, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL, Naftna inudstrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE