GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fasimon: Petrokemija može postati profitabilna u srednjem roku

Fasimon: Petrokemija može postati profitabilna u srednjem roku
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2018 / 20:18
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon dao je veliki intervjuu za Newsroom N1 televizije u kojem je komentirao prenamjenu rafinerije u Sisku, ulaganja u Rijeku, ali i budućnost proizvodnje u Petrokemiji. Izdvojili smo najzanimljivije dijelove.

Na pitanje što Ina planira za iduću godinu, ali i dalje u budućnost, Fasimon je rekao:

- Povećat ćemo istraživanje i proizvodnju, tražimo nove rezerve i proizvodnju, ali pritom želimo kontrolirati troškove, bilo da je riječ o Hrvatskoj ili inozemstvu. Sudjelovat ćemo u sljedećoj rundi za istražne koncesije sljedeće godine. I želimo zadržati takvo poslovanje u sljedećih 15 godina. Što se tiče maloprodaje, u tom smo pogledu dominantan igrač na hrvatskom tržištu, želimo zadržati tu poziciju, ali i proširiti se na južna tržišta, recimo na Crnu Goru, što je za nas vrlo privlačno tržište. Želimo razvijati i dio poslovanja koji se ne odnosi samo na gorivo, kako bismo odgovorili na potrebe kupaca jer oni ne trebaju samo gorivo, nego i kavu i slično, razvijat ćemo koncept „Fresh Corner" - kazao je čelnik Ineza N1.

Na pitanja novinara o eventualnom povratku Ine u Siriju, Fasimon nije dao precizni odgovor, već je samo napomenuo da se prvo mora završiti rat da bi se vidjelo što se može učiniti.

Upitan koji su najveći izazovi kompanije u Hrvatskoj, rekao je sljedeće:

- Mislim da sada možemo pokrenuti novi investicijski ciklus u rafinerijski dio poslovanja, što znači da taj dio može početi poslovati pozitivno. Za to trebamo investicije u Rijeci, sve procese prerade sirove nafte moramo koncentrirati na jednu lokaciju, u Rijeku, kako bismo imali vrhunsku europsku rafineriju. Naša najveća investicija u Rijeci je u ona u postrojenje za teške ostatke. Želimo početi dobivati povrat na tu investiciju od 2023. Imamo i drugu lokaciju u Sisku i nikad je nećemo napustiti! Smatram da je to vrijedno industrijsko postrojenje. Umjesto prerade sirove nafte koje donosi gubitke, moramo odlučiti kakvu industrijsku proizvodnju tamo želimo, a te odgovore imamo.

Možete li nam dati brojke o investicijama u Rijeku - bilo je sljedeće pitanje.

- Povrat na ulaganje ključna je stvar u cijeloj priči. Od svih svojih investicija očekujemo povrat. I to je vjerojatno krajnji trenutak za to, mislim da rafinerijsko poslovanje dugoročno ne očekuje povoljna budućnost. Moramo se riješiti loživog ulja i mislim da je postrojenje za teške ostatke moguće rješenje. Za to trebamo investiciju od 4 milijarde kuna. Želimo to pokrenuti, konačnu odluku o investiciji mogli bismo donijeti sljedeće godine. Svu preradu moramo smjestiti na jednu lokaciju u Rijeci, a trebamo i povoljno porezno okruženje, prilično sam siguran da je to izvedivo. A ako donesemo konačnu odluku o investiciji, ponavljam riječ je o 4 milijarde kuna, to bi značilo da će nam od 2023. to biti na raspolaganju i očekujemo da bismo mogli dobiti povrat na ulaganje u sljedećih nekoliko godina, što prije, to bolje - rekao je Fasimon pa se opet vratio na Sisak.

- Sisak možemo pretvoriti u industrijski centar, nikada nećemo napustiti Sisak, ondje ćemo proizvoditi bitumen, to će svakako biti logističko čvorište. A i za Sisak postoje razne opcije – biogoriva, petrokemijski proizvodi i tako dalje. Tamo smo svakako najveća tvrtka i ostat ćemo najveća tvrtka.

Posjetio sam rafineriju u Sisku. To je vrijedna industrijska lokacija, uvijek je vrijedno imati industrijsko zemljište. Napravio bih usporedbu ako smijem. Imamo postrojenje u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, danas ulažemo više od milijardu eura u petrokemijsku proizvodnju. Sisak možemo pretvoriti u industrijski centar, nikada nećemo napustiti Sisak, ondje ćemo proizvoditi bitumen, to će svakako biti logističko čvorište. A i za Sisak postoje razne opcije – biogoriva, petrokemijski proizvodi i tako dalje, rekao je čelnik Ine.

O specifičnim rokovima za izmjenu kompleksa u Sisku nije htio govoriti, već je napomenuo da će javnost sljedeće godine ćete biti upoznati s mnogim odlukama. Također je dodao da iduće godine u Sisku neće biti otpuštanja radnika. Štoviše, dodao je da je na duži rok moguće i zapošljavanje novih radnika, ovisno o poslovanju.

Sljedeće pitanje čelniku Ine bilo je o vraćanju u vlasničku strukturu Petrokemije i vezi Kutine i Siska.

- Ne vidim korelaciju između Kutine i Siska. U Kutini imamo novi upravni odbor, kao i novi nadzorni odbor. Razmatramo poslovni plan za sljedeću godinu. Radi se o kriznom upravljanju, oko toga moramo biti jasni. Vlasnici smo 54% zajedno s našim partnerom PPD-om. Dat ćemo sve od sebe da zadržimo industrijsku proizvodnju u Kutini - rekao je Fasimon pa na potpitanje novinara rekao da kutinski div može postati profitabilan u srednjem roku, ali prvo se mora provesti krizno upravljanje.

Na kraju je novinar pitao Fasimona da li MOL-ovo povlačenje tužbe u Washingtonu i jučerašnja izjava premijera Plenkovića, koji je rekao da se u budućnosti nada konstruktivnom dijalogu između najvećih dioničara, mijenjaju nešto za kompaniju.

- Kao što sam već rekao, ovo je jasan poslovni slučaj. To je u svakom slučaju dobro. Za tvrtku, za dioničare, jer stvaramo vrijednost za dioničare. Želim otvoren i konstruktivan dijalog između dijaloga jer nam to može samo pomoći - zaključio je Fasimon za N1.

Tagovi: Sandor Fasimon, Petrokemija, kompanija Ina, Rafinerija Sisak, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Đoković vlasnik danske kompanije koja razvija lijek protiv korone
OTKRIĆA
Đoković vlasnik danske kompanije koja razvija lijek protiv korone
ZAGREB - Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković vlasnik je danske kompanije QuantBioRes koja razvija terapiju protiv covida-19, potvrdio je generalni direktor kompanije za agenciju Reuters.
EK Deutsche Telekomu mora platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate
KOMPENZACIJA
EK Deutsche Telekomu mora platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate
LUXEMBOURG - Europska komisija mora Deutsche Telekomu platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate na preplaćeni iznos kazne koju mu je izrekla zbog kršenja europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju, presudio je Opći sud EU-a.
Butković: Ove godine bit će pokrenuta nabava šest brodova za Jadroliniju
BRODOVI
Butković: Ove godine bit će pokrenuta nabava šest brodova za Jadroliniju
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da će ove godine biti pokrenuta nabava šest novih brodova za Jadroliniju od kojih će jedan biti namijenjen za liniju koja spaja Šipan, Lopud, Koločep i Dubrovnik.
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
NAGRADE
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
POREČ – Valamar Padova Hotel 4* i Valamar Parentino Hotel 4* odabrani su među sedam najboljih hotela u Hrvatskoj prema ocjenama gostiju poznatog portala za rezervaciju smještaja i ostavljanje recenzija, HolidayCheck.
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE