GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed: Američke kompanije posrću zbog koronakrize

Fed: Američke kompanije posrću zbog koronakrize
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Američke kompanije trpe teške posljedice epidemije novog koronavirusa, a gospodarska aktivnost proteklih tjedana oštro pada nezapamćenom brzinom, pokazuje izvješće američke središnje banke Fed.

Oštro pogoršanje najnovije ocjene američke središnje banke o stanju poslovnog sektora ilustrira nagle žestoke poremećaje izazvane pandemijom koronavirusa, koja je u prvom kvartalu vjerojatno dovela do najbržeg pada gospodarstva desetljećima unazad.

Gospodarska aktivnost "duž svih regija smanjena je snažno i naglo", navodi Fed u izvješću objavljenom u srijedu.

Fedovo istraživanje odnosi se na ožujak i dio prvoga tjedna travnja. U tom razdoblju situacija u SAD-u kretala se od zabrinutosti u vezi rizika povezanih s koronavirusom do situacije kada je većina zemlje završila pod određenim mjerama "ostani doma", a milijuni ljudi ogromnom brzinom gubili posao.

"Najteže pogođene industrije zbog mjera fizičkog razmaka i naloženog prekida poslovanja su ugostiteljstvo i aktivnosti vezane uz slobodno vrijeme, te maloprodaja uz izuzetak njezina dijela za prodaju ključnih proizvoda", objavio je Fed u najnovijoj "bež knjizi" u kojoj je respiratornu bolest izazvanu koronavirusom, Covid-19, spomenuo čak 93 puta.

"Svi ogranci izvijestili su da su prognoze njihovih kontakata u poslovnom sektoru iznimno neizvjesne, pri čemu većina očekuje pogoršanje uvjeta u idućih nekoliko mjeseci", navodi Fed.

"Nijedan sektor nije pošteđen", rekli su u Fedovom ogranku u Philadelphiji.

U ogranku u Clevelandu mnoge su tvrtke u segmentu stručnih i poslovnih usluga izvijestile da su njihovi klijenti odgodili provedbu novih projekata i da su otkazali neke već pokrenute, a ogranak u San Franciscu je objavio da je zamrzavanja televizijske i filmske produkcije rezultiralo valom otpuštanja u sektoru zabave.

Ogranak Feda u Richmondu objavio je kako su njegovi kontakti u hotelijerstvu i ugostiteljstvu izvijestili da su rezovi broja zaposlenih pogodili oko 90 posto osoblja.

Sve izraženije teškoće koje trpe američke tvrtke pomno prate dužnosnici Feda i ekonomisti nastojeći procijeniti koliko će se brzo oporavljati gospodarstvo nakon što mjere o fizičkoj distanci budu ukinute i kompanijama bude omogućen nastavak poslovanja.

Najviše ih brine što će biti ako potraje razdoblje u kojem će tvrtke smanjivati investicije i zapošljavanje kako bi izašle na kraj s velikim dugovima. Strahuje se i da će potrošačka potražnja ostati slaba zbog straha od moguće pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što se ublaže restrikcije.

Promet u američkoj maloprodaji u ožujku je pao najviše od 1992., od kada se prate ti podaci, a tvorničke aktivnosti pale su najizraženije od 1946., pokazali su podaci Feda. Osobna potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti.

Globalno gospodarstvo bi prema najnovijim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo pasti za tri posto u ovoj godini, najsnažnije od Velike depresije iz 1930-ih godina, podsjeća Reuters.

Tagovi: Federalne rezerve, američke kompanije, američka ekonomija, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE