GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond Alfi preuzima upravljačku kontrolu nad Tušem

Fond Alfi preuzima upravljačku kontrolu nad Tušem
KONTROLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 18:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Alfi fond, koji je na ljeto kupnjom posljednjeg dijela potraživanja od Abanke postao vlasnik više od 80% svih financijskih potraživanja od Tuš grupe, preuzima i kontrolu upravljanja trgovcem.

Za nekoliko dana, prema Financama, pravno će se odobriti još jedan sporazum o financijskom restrukturiranju zajmova u komercijalnoj i nekretninskoj grupi Tuš.

Postoje dva sporazuma o financijskom restrukturiranju - za Tuš Nepremičnine, koja je vlasnik nekretnina trgovca, i Engrotuš, trgovačku tvrtku.

U Tuš Nepremičninama Alfi će unovčiti veći dio osiguranja i postati vlasnik oko polovice nekretnina, uglavnom komercijalnih, i dijela zemljišta, također u Srbiji. Prema Financu, o konverziji odlučuje i fond Anacap, koji se također nedavno prijavio za otkup većine potraživanja, ali to nije uspio, dok su dva vjerovnika, Sparkasse banka i DUTB, odbila ovu mogućnost. Na maksimalnu otplatu potraživanja morat će pričekati pet godina. Tuš nekretnine ukupno duguju oko 150 milijuna eura.

U Engrotušu će Alfi pretvoriti potraživanja u kapital i postati 80% vlasnik tvrtke; Tuš Holding, u vlasništvu Mirka Tuša, ostat će vlasnik 20 posto tvrtke. Ovime će Engrotuš prvi put nakon 2014. pokazati i pozitivan kapital, navode novine.

Kada se promjene upišu u registar, koji se očekuje sljedeći mjesec, Alfi će konačno preuzeti upravljanje Engrotušem. Također će biti imenovano savjetodavno tijelo koje će imati sličnu ulogu kao i nadzorni odbor, Alfa će imenovati četiri od pet članova, jedan će ostati u obitelji Tuš. Uprava, u kojoj su, uz Juru Kapetana, Andraž i Tanja Tuš, morat će tražiti suglasnost za većinu poslova, od kojih će neki imati ograničenje od 50.000 eura.

Osnivač Tuš grupe Mirko Tuš predao je prošle godine svoj položaj u upravi tvrtke sinu Andražu nakon teške ozljede kralježnice. Krajem godine započeo je i postupak preventivnog restrukturiranja Tuš Holdinga i tvrtki Engrotuš i Tuš nepremičnine. Tuš Holding je kontrolno društvo Grupe Tuš i jedini dioničar trgovačkog društva Engrotuš. Osnovna djelatnost Tuše je trgovina, koju nadopunjuju zabavne, rekreacijske, ugostiteljske i nekretnine.

Tagovi: Alfi, fond Alfi, Tuš Holding, Engrotuš, Tuš Nepremičnine, Mirko Tuš
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE