GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova grupa: 21 milijardu kuna prihoda u 2020.

Fortenova grupa: 21 milijardu kuna prihoda u 2020.
ZADOVOLJNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 16:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova grupa ostvarila je u 2020. godini dobre rezultate poslovanja unatoč negativnom utjecaju COVID-19 pandemije na poslovanje od travnja do prosinca 2020. Utjecaj COVID-a 19 osobito se osjetio u Hrvatskoj, s obzirom na značaj turizma u državi.

Grupa je održala ili čak i povećala tržišne udjele u nizu ključnih kategorija proizvoda, realizirala nekoliko ključnih strateških projekata te je, zahvaljujući provedenim preventivnim mjerama, ublažila utjecaj krize i povećala svoju novčanu likvidnost za ~350 milijuna kuna na iznos od dvije milijarde kuna na kraju 2020. godine.


Ta su osnovna obilježja poslovanja u 2020. istaknuta u predstavljanju rezultata za 2020. godinu imateljima depozitarnih udjela Fortenova grupe.

Ukupni ostvareni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja Fortenova grupe u 2020. je iznosio 21 milijardu kuna, a ukupna konsolidirana prilagođena EBITDA iznosila je 1,3 milijarde kuna.

U usporedbi s pro forma konsolidiranim rezultatima Fortenova grupe iz 2019. te uz isključenje rezultata diskontinuiranog poslovanja Kompasa Ljubljana, Kompasa Poreč i Kompasove mreže za oba razdoblja, konsolidirani ukupni prihod Fortenova grupe manji je za 11,7 posto, dok je na tako prilagođenoj osnovi, konsolidirana EBITDA niža za 30,1 posto. Objavljeni rezultati za 2020. godinu ne uključuju Mercator, koji će u Fortenova grupu biti integriran u 2021. godini.

"COVID -19 pandemija na svemu je ostavila trag, pa tako i na rezultatima poslovanja naših tvrtki. Najveći negativan utjecaj imala je na one kompanije koje su usko vezane uz turističku industriju odnosno HORECA kanal. Ujedno, više su bila pogođena tržišta u kojima turistička sezona ima veliki utjecaj na bruto nacionalni prihod, poput Hrvatske i Crne Gore. Srbija, primjerice, nije osjetila posljedice turističke sezone, ali je i to tržište bilo suočeno sa svim drugim posljedicama pandemije. Ipak, naše su kompanije uspješno ostvarile i nadmašile svoje planove za 2020. godinu, koji su s obzirom na pandemiju prošle godine bili korigirani i predviđali su rezultate manje nego u 2019. godini", rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući rezultate za 2020. godinu.
Kada je riječ o usporedbi nekonsolidiranih rezultata temeljnih djelatnosti koji se odnose na 16 kompanija u poslovnim područjima maloprodaja, prehrana i poljoprivreda Fortenova grupe s poslovnim rezultatima u 2019., nekonsolidirani ukupni prihodi su na razini od 23 milijarde kuna u 2020. šest posto manji, a EBITDA u iznosu od 1,6 milijardi kuna je niža za 16,8 posto.

Najveći negativni utjecaj pandemija je imala na poslovanje kompanija iz Poslovnog područja prehrana koje su i najizravnije vezane uz HORECA kanal i potrošnju u turističkoj sezoni te na Poslovno područje maloprodaja i veleprodaja. Uslijed toga zabilježeni su i niži nekonsolidirani prihodi i EBITDA nego u godini ranije.

U odnosu na 2019. nekonsolidirani ukupni prihod poslovnog područja prehrana manji je za devet posto, dok je nekonsolidirani prihod maloprodaje niži za pet posto. Nekonsolidirani prihodi u poljoprivredi su u odnosu na 2019. niži za svega jedan posto.

Nekonsolidirana EBITDA prehrane je u odnosu na rezultat ostvaren u 2019. niža za 12,5 posto, dok je taj pad u maloprodaji iznosio 6,5 posto. Uslijed negativnog utjecaja velikog pada cijena svinja u zadnjem tromjesečju 2020. te pada cijena junadi i nižih prinosa poljoprivrednih kultura, EBITDA poljoprivrede niža je za 56,8 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Međutim, i Dijamant i Frikom ostvarili su snažne rezultate, budući da su ne samo povećali udjele, već su imali i koristi od povećane potrošnje u Srbiji jer su restrikcije uslijed COVID-a 19 ograničavale putovanja izvan zemlje. Nadalje, Konzum je u 2020. godini, promatrano isto za isto, usprkos manjem broju turista uspio očuvati prihod od prodaje na razini 0,3 posto većoj nego 2019. godine, zahvaljujući dobrim rezultatima u upravljanju lancem opskrbe i korištenju prednosti svojih formata dućana i online ponude.

„Kako Konzum ostvaruje oko 40 posto svojih ukupnih prihoda i oko 70 posto godišnje EBITDA u četiri mjeseca od lipnja do rujna, rezultati koji su postignuti u 2020. godini zaista su odlični. Gledajući cijelu Fortenova grupu, ukupan negativan utjecaj pandemije, kao i negotovinskih tečajnih razlika, nažalost nije bilo moguće nadoknaditi, ali s obzirom na projekte koje smo započeli već u 2021. očekujemo poboljšanje rezultata. U iduće dvije godine planiramo i refinanciranje duga Fortenova grupe uz povoljnije uvjete, koje će dodatno ojačati financijsku poziciju kompanije", rekao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.

„Zadovoljni smo rezultatima poslovanja u 2020. zahvaljujući, između ostalog, provođenju cijelog niza mjera za ublažavanje negativnih utjecaja pandemije, kao i dodatnih poboljšanja koje smo postigli u operativnom poslovanju i kontroli troškova. Usprkos krizi izazvanoj pandemijom, ulažući iznimne napore te uz povećane troškove povezane s očuvanjem zdravlja naših ljudi i osiguravanjem neprekinutog lanca opskrbe tržišta u uvjetima pandemije, uspjeli smo realizirati i više razvojnih projekata. Prošle smo godine preuzeli imovinu osječke mljekare Meggle te nedavno lansirali novi mliječni brand Kravica Kraljica. Također, ulaganja Jamnice u razvoj u prošloj godini rezultirala su lansiranjem primjerice novog proizvoda Botanice, te u ovoj godini prve alkoholne gazirane vode Barts u Hrvatskoj, koja sada jača distribuciju. Druge naše prehrambene djelatnosti lansirat će nove te unaprjeđivati i poboljšavati postojeće proizvode tijekom godine, kako će se dovršavati razvojne aktivnosti započete u 2020. godini.

Gledajući unaprijed, dva velika projekta koja će pozitivno utjecati na naše rezultate u 2021. godini su prodaja Poslovnog područja zamrznute hrane i integracija Mercatora. Nadamo se da će već ove godine i turistička sezona biti bolja od prošlogodišnje, uoči povratka pune turističke sezone u 2022. godini. Ono što se u ovim rezultatima ne može izravno vidjeti jest angažman svih naših zaposlenika da poslovanje u uvjetima krize teče bez prekida i da se ispunjavaju svi zacrtani planovi. Svim zaposlenicima Fortenova grupe na tome iskreno zahvaljujem, budući da su njihovi napori zaista imali učinka.

Tijekom 2020. godine, nastavljajući posao i u 2021., menadžment Fortenove ostvario je rezultate u nizu ključnih projekata, osobito u upravljanju utjecajem COVID-a 19 pandemije, dovršenju prijenosa Mercatora i rješavanju kapitalne strukture prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane, što našu Grupu dovodi u fundamentalno snažniju poziciju u budućnosti“ - rekao je Fabris Peruško.

Tagovi: Fortenova grupa, Fabris Peruško, James Pearson, Konzum, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, PIK Vrbovec, Zvijezda, Zoran Mitreski
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE