GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 385 milijuna eura za refinanciranje postojećeg duga Mercatora koji ima prema ukupno 55 banaka, objavila je danas Fortenova.

To omogućuje prijenos Mercatora na Fortenova grupu.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice Fortenova Grupe na temelju kojih će američki fond HPS Partners i banka VTB Europe osigurati 385 milijuna eura potrebnih za refinanciranje.

"Ovim postupkom dionice Mercatora prenijet će se na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica", napisali su iz Fortenove.

Fortenova, koja će postati 88-postotni vlasnik Mercatora, vjerojatno će morati objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenove, refinanciranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu tvrtke od 2014. godine.

"Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova Grupe. Grupe imaju isti kreditni i vlasnički status", naglasio je.

Peruško je dodao da na ovaj način Fortenova dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem.

"U tom smo kontekstu uspješno realizirali prodaju poslovnog područja smrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i financijsku situaciju", rekao je danas u izjavi.

Sredinom ožujka dioničari Fortena dogovorili su se da će refinancirati dug Mercatora produženjem postojećeg financijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 milijuna eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora dogodio se krajem ožujka, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećao se na 44 posto.

Put za prijenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren suglasnošću srpskog Ureda za zaštitu konkurencije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.

U rujnu prošle godine Europska komisija dala je zeleno svjetlo za prijenos, a nedugo prije toga Vrhovni sud Republike Slovenije presudio je da dionice Mercatora, koje je izdala Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije na kraj 2019., trebao bi biti osiguran. flaširana voda za flaširanje Costelle, odmah vraćena u Agrokor.

Tagovi: Fortenova grupa, Mercator, Sberbank, Fabris Peruško, VTB bank, HPS Partners, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
PRAVOMOĆNO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
KOPER - Postupak prisilne nagodbe Istrabenz završen je, priopćio je Okružni sud u Kopru. Istrabenz, koji je u međuvremenu promijenio ime u d. o. o., u godinu dana mora platiti DUTB-u 9,87 milijuna eura.
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
CJEPIVA
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
NEW YORK - Johnson & Johnson je Europskoj uniji (EU) prepolovio ovotjednu očekivanu isporuku cjepiva protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak europski dužnosnik.
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
DIVIDENDA
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
ROVINJ - Uprava Adris grupe sazvala je za 30. lipnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničari između ostalog odlučivati o isplati dividende od 12,5 kuna po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005.do 2011. godine.
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
CJEPIVO
EMA: Moguće čuvati cjepivo Pfizera u običnom hladnjaku do mjesec dana
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u ponedjeljak produljenje vrijeme skladištenja Pfizer/BioNTech cjepiva na normalnoj temperaturu hladnjaka s pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove za provedbu cijepljenja.
Sve je spremno za 3. FMCG Marketing Summit
DOGAĐAJI
Sve je spremno za 3. FMCG Marketing Summit
ZAGREB - Vrijeme je da krenemo na putovanje u cipelama potrošača uz naše inspirativne govornike i otkrijemo zašto su danas više nego ikad važnije EMOCIJA. VRIJEME. ODRŽIVOST!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE