GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora

Fortenova i Mercator osigurali refinanciranje duga Mercatora
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 385 milijuna eura za refinanciranje postojećeg duga Mercatora koji ima prema ukupno 55 banaka, objavila je danas Fortenova.

To omogućuje prijenos Mercatora na Fortenova grupu.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice Fortenova Grupe na temelju kojih će američki fond HPS Partners i banka VTB Europe osigurati 385 milijuna eura potrebnih za refinanciranje.

"Ovim postupkom dionice Mercatora prenijet će se na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica", napisali su iz Fortenove.

Fortenova, koja će postati 88-postotni vlasnik Mercatora, vjerojatno će morati objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenove, refinanciranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu tvrtke od 2014. godine.

"Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova Grupe. Grupe imaju isti kreditni i vlasnički status", naglasio je.

Peruško je dodao da na ovaj način Fortenova dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem.

"U tom smo kontekstu uspješno realizirali prodaju poslovnog područja smrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i financijsku situaciju", rekao je danas u izjavi.

Sredinom ožujka dioničari Fortena dogovorili su se da će refinancirati dug Mercatora produženjem postojećeg financijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 milijuna eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora dogodio se krajem ožujka, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećao se na 44 posto.

Put za prijenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren suglasnošću srpskog Ureda za zaštitu konkurencije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.

U rujnu prošle godine Europska komisija dala je zeleno svjetlo za prijenos, a nedugo prije toga Vrhovni sud Republike Slovenije presudio je da dionice Mercatora, koje je izdala Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije na kraj 2019., trebao bi biti osiguran. flaširana voda za flaširanje Costelle, odmah vraćena u Agrokor.

Tagovi: Fortenova grupa, Mercator, Sberbank, Fabris Peruško, VTB bank, HPS Partners, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
U PLUSU
Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
BEOGRAD – Energoprojekt holding AD u 2020. godini ostvario je prihod od 28,3 milijardi dinara i neto dobitak od milijardu dinara.
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
DOGOVOR
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
BERLIN - Francuska, Njemačka i Španjolska dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog zrakoplova i nadaju se da će do sredine svibnja usuglasiti sve pojedinosti, izjavio je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane.
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
UZLET
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
BERLIN - Njemačka logistička tvrtka Deutsche Post izvijestila je u srijedu da je utrostručila dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući procvatu internetske trgovine, predviđajući nastavak tog trenda i oživljavanje globalne razmjene.
Jasmin Bajić privremeno ostaje na čelu Croatia Airlinesa
IMENOVANJA
Jasmin Bajić privremeno ostaje na čelu Croatia Airlinesa
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Croatia Airlinesa donesena je odluka kojom se Jasmin Bajić imenuje za direktora Društva na mandatno razdoblje do provedbe postupka izbora i imenovanja uprave temeljem javnog natječaja, a najviše šest mjeseci.
Luka Lucija preuzela Marinu Portorož
ŠIRENJE
Luka Lucija preuzela Marinu Portorož
PORTOROŽ - "Tvrtka Terme Čatež obavještava da su u procesu prodaje stopostotnog vlasničkog udjela u tvrtki Marina Portorož ispunjeni svi ugovorni suspenzivni uvjeti te je prijenos vlasništva nad dionicama na kupca izvršen 4. svibnja 2021. godine", Terme Čatež objavljeno na web stranici Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE