GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa

Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 15:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.

Iz neslužbenih izvora FORBES Hrvatska saznaje kako su u uži krug ušli Podravka, Žito i Osatina Grupa te mađarska Mészáros Grupa

Fortenova grupa u četvrtak popodne objavila je kako su pozvali odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje svog agrobiznisa. Time su ispoštovali rok – do kraja prvog tromjesečja – koji su komunicirali pri objavi da zaprimaju neobvezujuće ponude za svoje tvrtke Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Vinka.

“Nakon što je primila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i obavila dodatne razgovore s ponuđačima, Fortenova grupa je pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučila nastaviti sa sljedećom fazom postupka potencijalne prodaje”, izvijestili su iz kompanije.

Podsjetili su kako je proces ispitivanja interesa započeo slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca. Potom su naglasili kako je testiranje tržišta prošlo jako dobro.

Test tržišta je kroz neobvezujuće ponude pokazao postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivreda Fortenova grupe, stoji u priopćenju.

Iako to eksplicitno ne navode, u medijima se već spekuliralo o potencijalnim kupcima, a iz neslužbenih izvora doznajemo kako su neki od njih i završili u užem izboru tvrtke. Prema tim izvorima, na tom su popisu Podravka, Žito i Osatina Grupa te mađarska Mészáros Grupa.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić već je javnosti dala do znanja da bi se mogli naći u skupini zainteresiranih za Fortenovin agrobiznis. Žito Grupa Marka Pipunića ušla je u pokušaj preuzimanja zajedno s Osatina Grupom Mirka Ervačića, a kao potencijalni ponuđač u javnosti se spominjao i mađarski investitor Lőrinc Mészáros. Njegova Mészáros Grupa već je preuzela hrvatskog proizvođača jabuka Rabo iz Kneževih Vinograda, a ovih dana bi svoja vrata trebao otvoriti i opatijski hotel sa četiri zvjezdice Miramar koji je Mészáros kupio 2022. godine od austrijskog hotelijera Wilfrieda Holleisa.

Po svemu sudeći, to su tri “takmaca” kojima će se dopustiti dubinsko snimanje agrobiznisa.

Iz Fortenove naglašavaju kako njihov agrobiznis ima značajnu ulogu u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj te kako su u poljoprivredno poslovanje proteklih godina znatno ulagali, čime su, kako tvrde, podigli i njegovu ukupnu vrijednost.

“Kada je riječ o postupku odabira strateškog partnera, on će, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznuta hrana, biti usmjeren na one koji će, osim plaćanja fer cijene, dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje”, ističu.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, istaknuo je kako su zadovoljni što će u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko “iznimno snažnih potencijalnih partnera”.

“Iako sada ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju strateškog partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi“, naglasio je.

Tagovi: Fortenova, BELJE, PODRAVKA, MESZAROS, ŽITO, VUPIK, OSATINA
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE