GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije

Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 16:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Fortenova grupe u utorak su, vezano uz prodaju Super Konzuma u Radničkoj ulici poslovnom partneru Pavla Vujnovca, koji ima značajan udio u Fortenovi, naveli da je razduživanje kroz prodaju nekretnina dio njihove strategije dogovorene s glavnim kreditorom HPS-om.

Naime, N1 je danas objavio da je Mercator-H, tvrtka kći Fortenova grupe prodala veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku, povezanim s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama te mu je dopušteno da na tu nekretninu upiše i hipoteku za kredit.

Prema pisanju N1, "poslovna zgrada u Ulici grada Vukovara 269/B (poslovno trgovački centar), podzemna garaža i dvorište, sve na raskošnih 35741 četvornih metara zemljišta u centru grada, ranije u vlasništvu tvrtke Mercator-H d.o.o. - tvrtke koja je nakon preuzimanja 2014. ušla u kompleks tvrtki Agrokora, a potom Fortenova grupe – prodana je tvrtki u vlasništvu hrvatsko-slovenskog poduzetnika Ante Bračića u studenom 2022. godine za 20,5 milijuna eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskoj SPARKASSE - 15.359.634,34 eura, a za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička".

Iz Fortenove su u povodu toga istaknuli kako kontinuirano rade na jačanju svoje kapitalne strukture kroz jačanje profitabilnosti i razduživanje Grupe.

"Rezultat toga su smanjenje zaduženosti u roku od samo četiri godine koja je sa 7,2 puta omjera duga i EBITDA smanjena na 3,5 puta", naveli su u odgovoru na upit Hini.

To smanjenje duga, kako su kazali, posljedica je fokusa Uprave na tri područja. Prvo je prodaja smrznute hrane za 615 milijuna eura, drugo je povećanje profitabilnosti na više od 300 milijuna eura u manje od četiri godine, što je povećanje profitabilnosti od više od 180 milijuna eura, a treće je prodaja neosnovne imovine i nekretnina.

Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije Grupe koja je dogovorena i s glavnim kreditorom HPS-om (američki fond), istaknuli su iz Fortenove navodeći kako se proces prodaje bilo kakve imovine unutar Grupe provodi uz poštivanje formalne procedure definirane upravljačkim modelom.

Pri tome, osnova za validiranje prodajnih cijena su procjene međunarodnih procjeniteljskih kuća, kazali su.

"U posljednje dvije godine Fortenova grupa je po toj osnovi ostvarila vrijednost veću od 85 milijuna eura. Kod svih prodaja nekretnina Grupe, a ukoliko kompanije ostaju u najmu, ugovori se definiraju na tržišnim principima koji im omogućuju dugoročnu konkurentnost. Prodaja nekretnina je dio procesa realokacije kapitala i korištenja kapitala kompanije na kvalitetniji način koji omogućava kvalitetniju zaduženost, kvalitetnije uvjete kreiranja vrijednosti kao i veću financijsku stabilnost Grupe", istaknuli su iz Fortenove.

Enna Grupa: Transakcija odobrena od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora

Iz Enna Grupe, koja je u vlasništvu Pavla Vujnovca, kazali su kako Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe s vjerovnicima 2019., prodati nekretnine određene vrijednosti te kako je ta obveza nastala prije nego što je Pavao Vujnovac kupio udjele u Fortenovi.

"Fortenova kontinuirano prodaje nekretnine u svome vlasništvu, dosad ih je prodala stotine u skladu s procijenjenim vrijednostima, a kupuju ih razni kupci. Prodaja tih nekretnina neprestano je oglašena na web stranicama Fortenove i Mercatora, pa tako i u ovom trenutku svatko može vidjeti koje nekretnine su oglašene za prodaju i javiti se s ponudom", istaknuli su iz Enna Grupe.

Napominju kako se sve prodaje nekretnina koje provodi Fortenova, pa tako i ova u Radničkoj cesti u Zagrebu, realiziraju putem javno objavljenog natječaja u skladu s procijenjenom vrijednosti nekretnine.

"Ova konkretna transakcija odobrena je od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora koji se usuglasio s prodajom i brisanjem hipoteke", istaknuli su iz Enna Grupe.

Vezano uz prostor Konzum Črnomerec i Konzum Trešnjevka navode kako se radilo o poslovnim prostorima u kojima je Konzum bio u najmu. Ta dva objekta, kako su kazali u Enna Grupi, nisu bila u vlasništvu Fortenove da bi ih kompanija mogla prodati.

Ti objekti, kako su pojasnili, bili su u najmu više od 15 godina, a tvrtke u vlasništvu ili suvlasništvu Pavla Vujnovca kupile su ih prije otprilike 2,5 godine od prethodnih vlasnika kako bi se osigurala budućnost poslovanja Konzuma na dokazano dobrim lokacijama te su oba Konzuma i dalje u najmu na spomenutim lokacijama.

Vujnovac ima značajan udio u Fortenovi te nitko nije više od njega zainteresiran za poslovnu i financijsku održivost te uspješnost poslovanja cjelokupne Grupacije, istaknuli su iz Enna Grupe.

Pavao Vujnovac preko tvrtke Open Pass, u kojoj je suvlasnik, drži otprilike četvrtinu dionica Fortenova Grupe, a ujedno je i vlasnik Prvoga plinarskog društva, dok putem holding kompanije Energia naturalis (Enna) upravlja s 20-ak tvrtki različitih portfelja – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća.

Tagovi: Super Konzum u Radničkoj, Adria Coast Turizam, KONZUM, Mercator, Ante Bračić, Pavao Vujnovac, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE