GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova se rješava ruskih suvlasnika, Vujnovac spreman preuzeti cijelu kompaniju

Fortenova se rješava ruskih suvlasnika, Vujnovac spreman preuzeti cijelu kompaniju
NOVI POČETAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova grupa u dogovoru s najvećim pojedinačnim dioničarom koji nije pod sankcijama - kompanijom Open Pass Ltd. Pavla Vujnovca koji ima udio od oko 27 posto - kreće u rješavanje sankcioniranih ruskih suvlasnika koji drže udio od 49,9 posto u krovnoj nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo B.V., koja je formalni vlasnik Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Jamnice, PIK Vrbovca i ostalih kompanije iz grupe u Hrvatskoj i regiji.

"U suštini, krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika. Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura", objavili su upravo iz Fortenova grupe koja je danas poslala poziv dioničarima na prvu od dvije Skupštine na kojima će glasati o modelu koji je treći pokušaj rješavanja sankcioniranih ruskih suvlasnika.

Ustvari je riječ o modelu u kojem će svih 600 nesankcioniranih suvlasnika dobiti priliku otkupiti udio koji zajedno drže međunarodno sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB. Svi ti dioničari imaju tri mogućnosti. Prva je samo prenijeti svoje udjele na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, druga je uz prijenos i poduplati svoje vlasništvo što će morati dodatno platiti, a treća je potpuni izlazak iz vlasničke strukture uz adekvatnu isplatu koju će platiti Open Pass. Zbog takvog modela s Open Passom je dogovoreno da osigura ukupan iznos za isplatu svih dioničara koji odluče izaći, a ta će tvrtka Pavla Vujnovca samo prema trenutnom udjelu imati najmanje 54 posto suvlasništva u Fortenovi.

Koliko će na kraju platiti Open Pass ovisit će o tome na koliko će se povećanje vlasničkih udjela odlučiti nesankiconirani dioničari. Iz Fortenove su potvrdili da je dogovoren ukupan iznos od 660 milijuna eura. Pritom 500 milijuna eura svi dioničari koji odluče povećati svoj udio, ili u konačnici Open Pass, plaćaju po zaključenju transakcije, a isplata preostalog iznosa do 160 milijuna eura je vezana uz postizanje određenih financijskih ciljeva Fortenove, među kojima je i povoljnije refinanciranje duga od 1,2 milijare eura.

"Financijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih", pojašnjavaju iz Fortenove.

Ukoliko u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi.

U cijelom ovom procesu biti će isplaćene i sankcionirane ruske banke koje s novcem koji će biti zamrznut na posebnim računima ne mogu raspolagati sve dok su pod međunarodnim sankcijama. Situaciju dodatno komplicira što je Sberbank svoj udio u međuvremenu pokušao prodati u spornoj transakciji tvrtki SBK Art iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja pak u nizu sudskih sporova do sada bezuspješno traži priznavanje te transakcije. Stoga je izvjesno kako će SBK Art i ovaj model rješavanja vlasništva u Fortenovi pokušati osporiti sudskim putem.

Objašnjavajući daljnju proceduru iz Fortenove pojašnjavaju da će se odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražiti od dioničara (imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. prosinca 2023. godine. Predložena transakcija također ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu sudjelovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova Grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika.

"Postizanjem ovog dogovora svim će sadašnjim nesankcioniranim dioničarima naše kompanije pod jednakim uvjetima biti omogućeno da donesu odluku o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcioniranih dioničara, koji će pri tome biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom. Postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ukoliko to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi. S početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim i ta će se situacija sada napokon promijeniti, na dobrobit svih naših zaposlenika, partnera, kupaca i širih zajednica država u kojima poslujemo. Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura", poručio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Kako bi dioničari Fortenova grupe mogli donijeti informiranu odluku o tome kako će glasati, kao i odluku o tome hoće li i uz koji iznos eventualne dodatne investicije prenijeti svoje udjele u BidCo STAK, kompanija Fortenova Group TopCo je pripremila detaljne materijale dostupne investitorima, s kojima će se također održati tele-konferencijski razgovor. Završetak transakcije, koji se očekuje između prvog i drugog kvartala 2024. godine, također će zahtijevati odobrenje određenih sankcijskih tijela, kao i odobrenja tijela nadležnih za zaštitu tržišnog natjecanja u više jurisdikcija.

Tagovi: Fortenova, vUJNOBAC, sBERBANK
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE