GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generali: Snažan rast prihoda i dobiti

Generali: Snažan rast prihoda i dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 12:02
Autor: SEEbiz
TRST - Bruto zaračunate premije Generalija u prvih šest mjeseci porasle su na 42,2 milijarde eura (+3,6%), potaknute značajnim rastom u neživotnim osiguranjima (P&C, +10,6%).

Neto prihodi životnih osiguranja bili su u potpunosti usmjereni na unit-linked osiguranja i zaštitne linije proizvoda, u skladu sa strategijom Grupe

Operativni rezultat premašio je 3,7 milijardi eura (+28,0%), predvođen snažnim doprinosom iz segmenta neživotnih osiguranja (P&C), dok je segment životnih osiguranja bio solidan. Kombinirana kvota se poboljšala na 91,6% (-5,4 p.p.). Marža novih poslova iznosila je izvrsnih 5,81% (+0,31 p.p.)

Izuzetno solidna kapitalna pozicija s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.) zahvaljujući snažnom doprinosu normaliziranog stvaranja kapitala

CEO Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: “Izvrsni rezultati u prvoj polovici 2023. nastavljaju dokazivati učinkovitost naše strategije 'Lifetime Partner 24: Driving Growth' i pokazuju da je Generali sve profitabilniji, raznolikiji i otporniji, sa snažnom financijskom pozicijom. Na polovici smo plana i u potpunosti smo na pravom putu da ispunimo naše ambiciozne ciljeve, potvrđujući da je Grupa ispravno postavljena za navigaciju u makroekonomskom i geopolitičkom scenariju koji se neprestano razvija. Osim toga, nedavne akvizicije Liberty Segurosa i Conninga, ojačat će naše vodstvo u osiguranju u Europi i poboljšati našu globalnu platformu za upravljanje imovinom, što će dodatno ojačati našu Grupu. Ovi rezultati postignuti su zahvaljujući naporima svih naših kolega i zastupnika. Oni predstavljaju temelj za nastavak postizanja održivog rasta, stvarajući vrijednost za sve naše dionike.”


Milano – Na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, Upravni odbor Assicurazioni Generali odobrio je Konsolidirano polugodišnje financijsko izvješće Generali Grupe za 2023. godinu.

Bruto zaračunate premije porasle su na 42.237 milijuna eura (+3,6%), zahvaljujući značajnom rastu segmenta neživotnih (P&C) osiguranja.
Neto prihodi životnih osiguranja iznosili su -877 milijuna eura, s neto odljevima iz štednje djelomično kompenziranim pozitivnim neto priljevom u unit-linked i zaštitnim linijama. To je u skladu sa strategijom Grupe za repozicioniranjem poslovanja portfelja životnog osiguranja i također odražava trendove u industriji uočene u bankovnim kanalima u Italiji i Francuskoj.

Operativni rezultat snažno je porastao i dosegao 3.721 milijuna eura (+28,0%), također zahvaljujući diverzifikaciji izvora dobiti, uključujući i doprinos od prethodnih akvizicija.

Poslovni rezultat segmenta neživotnih osiguranja (P&C) porastao je na 1.853 milijuna eura (+85,7%). Kombinirana kvota poboljšala se na 91,6% (-5,4 p.p.), potaknuta nižim omjerom gubitaka.
Operativni rezultat životnih osiguranja bio je solidan s 1.813 milijuna eura (-3,5%), a marža novih poslova porasla je na 5,81% (+0,31 p.p.).
Operativni rezultat segmenta upravljanja imovinom iznosio je 498 milijuna eura (+1,3%), a snažan doprinos dala je Banca Generali.
Operativni rezultat segmenta Holdinga i ostalih poslova poboljšan je na -125 milijuna € (-149 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Prilagođeni neto rezultat znatno je porastao na 2.330 milijuna eura (1.448 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.), prvenstveno zbog poboljšanog operativnog rezultata, koji je imao koristi od diverzificiranih izvora dobiti, jednokratne kapitalne dobiti povezane s razvojem nekretnina u Londonu (193 milijuna eura bez poreza), dok je odražavajući učinak umanjenja vrijednosti od 97 milijuna eura na ruske instrumente s fiksnim prihodom evidentiranih na prvo polugodište 2022.

Neto rezultat poboljšan je na 2.243 milijuna eura (864 milijuna eura u prvom polugodištu 2022.).

Dionički kapital Grupe porastao je na 26,7 milijardi eura (+0,2%), zahvaljujući neto rezultatu za navedeno razdoblje, a djelomično je kompenziran isplatom dividende.

Marža ugovorne usluge (CSM), koja je bilančna stavka koju je uveo MSFI 17 i sastoji se od odgođene diskontirane buduće dobiti trenutnog poslovanja, porasla je na 32,1 milijardu € (31,0 milijardu eura u FG 2022.).

Ukupna imovina kojom upravlja Grupa iznosila je 631,0 milijardu eura (+2,6% u usporedbi s FG 2022.) odražavajući pozitivan tržišni učinak.

Grupa je potvrdila svoju iznimno čvrstu kapitalnu poziciju, s omjerom solventnosti od 228% (221% u FG 2022.)

Tagovi: Generali, životno osiguranje, neživotno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE