GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gilead definirao cijenu potencijalnog lijeka protiv koronavirusa

Gilead definirao cijenu potencijalnog lijeka protiv koronavirusa
LIJEK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / N1 info
LOS ANGELES - Kalifornijska biofarmaceutska kompanija Gilead definirala je cijene remdesivira, potencijalnog lijeka za Covid-19, što uključuje petodnevni tretman u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim razvijenim zemljama.

Prema odluci čelnika Gileada, cijena petodnevnog tretmana remdesivirom iznosit će 2340 dolara. Cijenu manju od 5080 dolara preporučio je Institut za ekonomsku analizu, precizira Glas Amerike.

Ta američka skupina za istraživanje cijena je predložila da cijena lijeka iznosi između 2520 do 2800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićenen patentom, bude odobren za liječenje od koronavirusa.

Remdesivir ima najviše izgleda u borbi portiv koronavirusa jer je upotreba lijeka skratila vrijeme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima, a lijek je već odobren za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD-u. Deksametazon se u međuvremenu također pokazao kao potencijalno dobar lijek.

Cijena remdesivira za američke pacijente s privatnim osiguranjem iznosit će 520 dolara za jednu dozu, a kako se liječenje sastoji od šest doza, ukupna cijena će biti 3120 dolara. To je 33 posto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalj – 390 dolara za dozu, odnosno 2340 dolara za ciklus, što je i cjena za američke pacijente s osiguranjem u okviru vladinih programa zdravstvene zaštite Medicare Medicaid.

Glas Amerike ističe da je Gilead s američkim minsitarstvom zdravstva, agencijama i saveznim državama dogovorio prvu isporuku lijeka do kraja rujna. Ministarstvo je zasad osiguralo više od pola milijuna tretmana za američke bolnice do kraja tog mjeseca.

Cijena lijeka je u središtu pažnje polemike otkako su američki dužnosnici odobrili njegovu upotrebu u hitnim slučejavima kod nekih pacijenata u svibnju. Stručnjaci ističu da Gilead treba izbjegavati poteze koji potiču sumnju za korištenje zdravstvene krize zbog vlastitog profita.

Izvršni direktor Gileada Daniel O'Day je u otvorenom pismu javnosti naglasio da je cijena daleko ispod vrijednosti koju pruža pacijentima koji bi, obzirom na ranije otpuštanje iz bolnice, mogli uštediti oko 12.000 dolara. Zagovornici prava pacijenata, pak, smatraju da bi cijena trebala biti niža jer je Gileadov lijek razvijen uz pomoć američke vlade.

Remdesivir je ranije neuspješno predstavljen kao lijek za ebolu, a dosad nije pokazao da može smanjiti smrtnost od COVIDA-19, dodaje Glas Amerike. Službena tijela Europske unije dozvolile su upotrebu lijeka pod uvjetom da je pacijent u teškom stanju.

Tagovi: Gilead Sciences, remdesivir, lijek protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE