GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika: Vlada nije učinila ništa kako bi pomogla putničkim agencijama

Glas poduzetnika: Vlada nije učinila ništa kako bi pomogla putničkim agencijama
BEZ POMOĆI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 08:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U medijima su se pojavile pogrešne informacije o putničkim agencijama, na koje udruga Glas poduzetnika mora reagirati. Naime, spominje se kako su putničke agencije od države dobile “milijarde kuna pomoći,” što jednostavno nije točno.

Također, ministar Fuchs i ministrica Brnjac mole putničke agencije da pronađu novac kako bi vratili putnicima izdane vouchere, a spominje se i novi Zakon po kojemu je agencija dužna u roku od 15 dana vratiti klijentima novac. Međutim, ne spominje se činjenica da su putničke agencije izgubile u prosjeku više od 90% prihoda u posljednjih godinu dana.

Moramo istaknuti da putničke agencije do sada nisu dobile niti jednu lipu pomoći od države, niti od bilo koje druge institucije. Jedina pomoć koju su dobile je 4.000 kuna za radnike, odnosno, sredstva namijenjena samo zaposlenicima. Također, za svakog zaposlenika poslodavac ima dodatan trošak plaćanja prijevoza i ostalih fiksnih troškova za koje se do dana danas nije našlo rješenje. Fiksni troškovi nisu pokriveni, a putničke agencije su zatvorene i ne mogu podmiriti sve troškove koji pristižu.

Putničke agencije nisu zatvorene odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali im je poslovanje u cijelosti ograničeno mjerama Vlade Republike Hrvatske.

Država je ponudila putničkim agencijama državna jamstva za kredite, ali banke odbijaju zahtjeve putničkih agencija za kredite. Zbog kredita smo poslali dopis Ministarstvu turizma i sporta, ali do danas nismo dobili odgovor o tome koje banke će prihvatiti državna jamstva. Tek kada su vlasnici putničkih agencija pristupili bankama, saznali su koliko sredstava mogu dobiti i to se ne slaže s onime što Ministarstvo turizma i sporta plasira u javnost. Iznos može biti onakav kako banka procjeni, što je daleko od dovoljnog. Putničke agencije, u nemilosti države, klijenata i stanja na tržištu, pristale su čak i na taj potez. Sve što vlasnici putničkih agencija žele je klijentima vratiti novac od vouchera koje su kupili te spasiti radna mjesta svojih zaposlenika i svoje poslovanje.

UGP je prošli tjedan napravio anketu među vlasnicima putničkih agencija koja je pokazala da se svi nalaze u istim problemima. Također, nije istina da je vraćeno više od 60% vouchera klijentima jer se radi o milijunskim iznosima. Prema podacima koje smo dobili od anketiranih putničkih agencija, dug za vouchere iznosio je preko 28.000.000,00 kuna, a vraćeno je svega 8.000.000,00 kuna.

Nemoguće je vratiti sav taj novac klijentima, jer podsjećamo, putničke agencije nisu radile više od godine dana, a novcem uplaćenim od klijenata platili su hotele, avio kompanije i slično. Očito je da će država dozvoliti da agencije odu u stečaj i zatvore vrata, a mjere za očuvanje radnih mjesta onda neće značiti ništa. Vlasnici će morati zatvoriti agencije, zaposlenici će ostati bez posla, a klijenti će ostati bez novca.

Jedan od vlasnika putničkih agencija, dao je komentar koji najbolje opisuje trenutačno stanje u kojem se nalaze putničke agencije:

“Mjere koje je ponudila Vlada Republike Hrvatske nisu dovoljne. Usudio bih se reći da su sramotne, jer od države dobijemo 4.000 kuna po zaposlenom djelatniku. Troškovi hladnog pogona tvrtke u ovom trenutku iznose 250.000 kuna mjesečno. Kao vlasnik i direktor tvrtke prodao sam jednu nekretninu i pet automobila kako bih smanjio minus i gubitke. Gubitci tvrtke u ovom trenutku iznose 2 milijuna kuna. U razgovoru s kolegama iz Francuske dobio sam informaciju da Francuska turističkim agencijama podmiruje 80% bruto plaće. Dodatno, država daje turističkoj agenciji s pet zaposlenih djelatnika 10.000 eura mjesečno. Sve su agencije od države dobile kredite s 0% kamata. I vrlo važno- Francuska je odbila zahtjev Europske unije za ukidanjem vouchera za usluge koje nisu pružene tijekom pandemije virusa COVID-19. Tako država štiti svoju turističku industriju!”

Tagovi: Glas poduzetnika, putničke agencije, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE