GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština MOL-a prihvatila isplatu dividende od 376 milijuna dolara

Glavna skupština MOL-a prihvatila isplatu dividende od 376 milijuna dolara
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2019 / 17:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BUDIMPEŠTA - Skupština dioničara mađarskog MOL-a odlučila je trećinu prošlogodišnje dobiti kompanije ili oko 376 milijuna dolara odvojiti i isplatiti za dividendu dioničarima. Riječ je, prema priopćenju MOL-a, o porastu osnovne dividende za svakog dioničara od 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Uz osnovnu, dioničari MOL-a će podijeliti i dodatnu dividendu zbog dobrog poslovanja kompanije u prošloj godini tako da će im ukupni prihod po toj osnovi iznositi 142 forinte ili 51 američki cent po dionici.

- Financijska 2018. će ostati zapamćena kao uspješna godina, ali i godina prekretnice. Prije godinu dana uložili smo u nove poslove i nove tehnologije koje će postaviti temelje za našu buduću preobrazbu i rast – komentirao je ishod Skupštine dioničara predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Iz poslovnih rezultata u prošloj godini u MOL-u izdvajaju povećanje EBITDA za deset posto, na iznos od dvije milijarde i 690 milijuna dolara, što je, ističu, znatno iznad plana. Kao računovodstveni pokazatelj poslovanja, EBITDA predstavlja dobit prije kamata, poreza i amortizacije te se uzima kao vrlo pouzdan kriterij uspješnosti tvrtki. Povećanje EBITDA MOL-a posljedica je, prema navodima kompanije, povećanih cijena nafte i plina na svjetskom tržištu, kao i povećanih marži od bušotina na polju Catcher u Velikoj Britaniji.

Ostvarivši dobit od milijardi i 100 milijuna dolara u prošloj godini, MOL je ponovio rezultat iz 2017. Lanjski prihod MOL grupe u čijem je sastavu i INA, a ukupno posluje u 30 zemalja, zapošljava 26 tisuća radnika i ima 2000 benzinskih crpki, iznosio je 15 milijardi dolara.

Najveći pojedinačni dioničari MOL-a je mađarska država s 25,2 posto vlasništva, a 9,9 posto dionica u vlasništvu je same kompanije. Zatim, po veličini vlasništva, slijede tvrtka OmanOil iz Budimpešte s 7,1 posto, OTP banka (4,9 posto) i nizozemska ING Banka s 4,1 posto. Pod egidom 'inozemni investitori' u knjizi dioničara vodi se 35 posto vlasništva MOL-a.

Tagovi: kompanija MOL, dividenda
PROČITAJ I OVO
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE