GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština Telekoma Slovenije odobrila je dividendu od 6,20 eura

Glavna skupština Telekoma Slovenije odobrila je dividendu od 6,20 eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 14:02
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Dioničari Telekoma Slovenije danas su na skupštini prihvatili prijedlog uprave da se za dividendu za 2022. godinu izdvoji 40,29 milijuna eura, odnosno 6,20 eura bruto po dionici, koja će biti isplaćena u dva jednaka dijela.

To je praktički sva bilančna dobit u 2022. godini, koja lani nije podijeljena kako se državna potpora ne bi morala vraćati.

Ostatak bilančne dobiti u iznosu od 1066 eura, koji će proizaći iz zaokruživanja isplate dividende, prenosi se u sljedeću godinu, zaključila je skupština na kojoj je uloženo nešto manje od 79 posto kapitala. predstaviti. Odluka o raspodjeli bilančne dobiti usvojena je s 99,98 posto glasova nazočnih.

Dividenda će biti isplaćena u dva dijela, odnosno prvi dio u iznosu od 3,10 eura bruto po dionici bit će isplaćen 22. ožujka imateljima dionica odn. ostalim korisnicima koji će biti upisani u knjigu dionica 21.03.


Drugi dio u iznosu od 3,10 eura bruto po dionici bit će isplaćen 23. kolovoza, odnosno korisnicima koji će biti upisani u knjigu dionica 22. kolovoza.

Na glavnoj skupštini u lipnju prošle godine, na prijedlog uprave, dioničari nisu donijeli odluku o raspodjeli neto dobiti. Povod prijedlogu bilo je korištenje potpora za ublažavanje visokih cijena električne energije prema Zakonu o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize, koji propisuje da tvrtke nemaju pravo na potpore ako isplaćuju dobit u ili za 2023. Ako bi tvrtka isplaćivala dividendu, morala bi vratiti državnu potporu. Prema procjeni iz materijala za prošlogodišnju skupštinu, taj bi povrat iznosio 3,8 milijuna eura.

Skupština danas, nakon usvajanja prvotnog prijedloga, nije glasovala o protuprijedlogu Sveslovenskog društva malih dioničara (VZMD) da se dividende u istom iznosu isplate odjednom i zajedno s dividendom za 2023. godinu. U VZMD-u su smatrali da će se time izbjeći nepotrebni troškovi dvostrukih uplata koji nesrazmjerno opterećuju manje ulagače.

Kako je na skupštini pojasnio predstavnik VZMD-a, odvjetnik Rok Šonc, isplatu su htjeli zajedno s dividendom za 2023. godinu, kada će se iz godišnjeg izvješća vjerojatno vidjeti koliko je društvo formiralo rezervacija za eventualni uspjeh kolektivne akcije. "Ovo je, po našem mišljenju, važan uvjet kako bi dioničari mogli donijeti ispravnu odluku u smislu upravljanja svim rizicima poslovanja pri odlučivanju o korištenju bilančne dobiti za 2023. godinu", rekao je Šonc.

Protiv Telekoma - a posebno i protiv telekomunikacijskih operatera A1 Slovenija, Telemacha i T-2 - VZMD je podnio kolektivnu tužbu zbog navodnog jednostranog povećanja cijena pretplatničkih paketa za mobilnu i fiksnu telefoniju, televiziju i internet bez unaprijed utvrđenih razloga. i način povećanja cijena. Od Telekoma traže 122,69 milijuna eura odštete.

Dioničar Darij Južna rekao je da su uprava i nadzorni odbor predložili isplatu cjelokupne bilančne dobiti u 2022. godini "sa svim znanjem i sviješću" da društvo može isplatiti takvu dividendu. Ocijenio je razumljivim prijedlog da se dividenda isplati u dva dijela jer se time nagrađuju oni dioničari koji će cijelu godinu ostati u dioničkoj knjizi. Što se tiče dividende za 2023. godinu, rekao je da će uprava i nadzorni odbor morati još jednom procijeniti kakve dividende tvrtka može isplatiti.

Predsjednika Društva malih dioničara Slovenije Rajka Stankovića zanimalo je je li tvrtka otklonila "anomalije" u poslovanju koje je računski sud utvrdio u revizijskom izvješću objavljenom u siječnju ove godine te se uvjerio da se ne bi ponavljale.

Poslovanje Telekoma u razdoblju od početka 2019. do kraja listopada 2022. bilo je, prema nalazu revizijskog suda, djelomično učinkovito, i to zbog neučinkovitosti u nagrađivanju menadžmenta, direktora organizacijskih jedinica i voditelja podružnica, u oglašavanju, sponzorstva i donacije te u upravljanju podružnicama. Između ostalog, utvrdilo je da je u slučaju jedne od podružnica (prema Stankoviću, radi se o tvrtki Ipko) uprava sklopila dva ugovora s rukovodećom osobom za isti posao, prema kojima je obračunata naknada veća od naknade predsjednika uprave Telekoma.

Dosadašnji predsjednik uprave Telekoma Slovenije Boštjan Košak danas je pojasnio da su proveli sve preporuke revizijskog suda koje nisu zahtijevale mjere. O detaljima provedbe moći će više reći na idućoj skupštini, kazao je. “Međutim, iznimno cijenimo rad Revizorskog suda u tom pogledu i poštujemo dane preporuke”, dodao je.

Tagovi: Telekom Slovenije, dividenda, vmzd
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE