GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Global Ports razmatra prodaju svog udjela u Port of Adria

Global Ports razmatra prodaju svog udjela u Port of Adria
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz
BAR – Turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udjela u Port of Adria iz Bara, nekadašnjih “Kontejnerskih terminala” državne Luke Bar.

To je navedeno u pismu “Global Portsa” koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj, prenose “Vijesti”.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavesti akcionare o svojim daljim planovima, među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

“Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor ‘Global Ports Holdinga’ razmatra mogućnosti u vezi sa ‘Port of Adrijom’, komercijalnom lukom u Baru. Još se ne zna kada će i da li će biti dogovoreni uslovi prodaje. Saopštenje o tome biće objavljeno kada to bude prikladno”, navedeno je iz ove kompanije.

“Global Ports” u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 miliona eura, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

“Odbor i više rukovodstvo sada će usmeriti vreme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom 2021. godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor ‘Global Ports Holdinga’ veruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svedoče rezervacije putovanja za 2021. i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu”, ističu u pismu iz kompanija.

“Global Ports” 2013. godine kupio je od Vlade Crne Gore 62 odsto akcija “Kontejnerskih terminala” za osam miliona evra, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 miliona evra, a dodatno još 7,6 miliona evra.

Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izveštaju za devet meseci prošle godine, “Port of Adrija” je u gubitku 1,4 miliona evra, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 miliona evra.

U izveštaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 miliona evra, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvesnosti stalnog poslovanja.

Revizor navodi i da je većinski vlasnik u januaru 2020. godine dao garantno pismo “u kojem iskazuje nameru da obezbedi finansijsku podršku društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 meseci”.

“Global Ports” je 2018. garantovao i za dugoročni kredit od 20 miliona evra, koji je barska firma uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tagovi: Global Ports, Port of Adria, Luka Bar, Kontejnerski terminal i generalni tereti, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE