GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnje fali 32 miliona eura za otplatu auto-puta

Godišnje fali 32 miliona eura za otplatu auto-puta
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2019 / 07:52
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo finansija očekuje da će skoro polovinu novca potrebnog za vraćanje kredita za izgradnju auto-puta Podgorica-Mateševo dobiti od korišćenja samog puta, iako ne navodi koji su to sve prihodi, pišu podgoričke „Vijesti“.

Crnogorska Vlada predviđa da će iz državne kase godišnje subvencionisati 32 miliona eura za otplatu duga za gradnju prve deonice autoputa Podgorica-Meteševo, odnosno da će tolika razlika biti između onoga što će „Monteput“ prihodovati od naplate putarine do iznosa godišnje rate kredita.

Kako pišu „Vijesti“, to pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su u posedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).
Za izgradnju 41 kilometra prioritetne deonice Smokovac-Mateševo u 2014. godini je sa kineskom EXIM bankom zakljucen kredit na 944 miliona dolara. Grejs period je šest godina, period otplate glavnice 14 godina, kamatna stopa je dva odsto godišnje.

Iznos rate za glavnice koju godišnje od 2021. treba vraćati je 67 miliona dolara, a iznos u evrima će zavisiti od kursnih razlika i od toga da li ce Vlada uzeti osiguranje od valutnog rizika.

Ministarstvo finansija navodi da su ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od projekta auto-puta projektovani na 31,3 miliona evra godišnje, a da će do 2030. dostići iznos od 44 miliona evra.

„Jasno se kaže da je sav prihod od putarine namijenjen za otplatu kredita, ali ne i koji su to drugi komercijalni prihodi ovog projekta na koje Vlada računa, a koji će poslužiti za vracanje dugova”, rekla je za „Vijesti” pravni savetnik ASP Ines Mrdović.

Riječ je o preliminarnim prognozama saobraćaja koje je uradilo Ministarstvo saobraćaja i makro projekcijama Ministarstva finansija, prema kojima se očekuje da na duži rok otprilike polovinu troška pokrije prihod od putarine.

Iako se u dokumentima navodi da se očekuje negativna neto sadašnja vrednost projekta, Ministarstvo finansija procenjuje da će njegova vrednost ipak biti pozitivna, imajući u vidu poboljšanu bezbednost puteva i druge benefite, navodi podgorički list na svom sajtu.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
PLANOVI
Deutsche Bahn planira zaposliti 21 tisuću radnika
BERLIN - Njemački željeznički operater Deutsche Bahn priopćio je da u ovoj godini namjerava zaposliti najmanje 21 tisuću radnika, uključujući 5.200 pripravnika.
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE