GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnje fali 32 miliona eura za otplatu auto-puta

Godišnje fali 32 miliona eura za otplatu auto-puta
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2019 / 07:52
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo finansija očekuje da će skoro polovinu novca potrebnog za vraćanje kredita za izgradnju auto-puta Podgorica-Mateševo dobiti od korišćenja samog puta, iako ne navodi koji su to sve prihodi, pišu podgoričke „Vijesti“.

Crnogorska Vlada predviđa da će iz državne kase godišnje subvencionisati 32 miliona eura za otplatu duga za gradnju prve deonice autoputa Podgorica-Meteševo, odnosno da će tolika razlika biti između onoga što će „Monteput“ prihodovati od naplate putarine do iznosa godišnje rate kredita.

Kako pišu „Vijesti“, to pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su u posedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).
Za izgradnju 41 kilometra prioritetne deonice Smokovac-Mateševo u 2014. godini je sa kineskom EXIM bankom zakljucen kredit na 944 miliona dolara. Grejs period je šest godina, period otplate glavnice 14 godina, kamatna stopa je dva odsto godišnje.

Iznos rate za glavnice koju godišnje od 2021. treba vraćati je 67 miliona dolara, a iznos u evrima će zavisiti od kursnih razlika i od toga da li ce Vlada uzeti osiguranje od valutnog rizika.

Ministarstvo finansija navodi da su ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od projekta auto-puta projektovani na 31,3 miliona evra godišnje, a da će do 2030. dostići iznos od 44 miliona evra.

„Jasno se kaže da je sav prihod od putarine namijenjen za otplatu kredita, ali ne i koji su to drugi komercijalni prihodi ovog projekta na koje Vlada računa, a koji će poslužiti za vracanje dugova”, rekla je za „Vijesti” pravni savetnik ASP Ines Mrdović.

Riječ je o preliminarnim prognozama saobraćaja koje je uradilo Ministarstvo saobraćaja i makro projekcijama Ministarstva finansija, prema kojima se očekuje da na duži rok otprilike polovinu troška pokrije prihod od putarine.

Iako se u dokumentima navodi da se očekuje negativna neto sadašnja vrednost projekta, Ministarstvo finansija procenjuje da će njegova vrednost ipak biti pozitivna, imajući u vidu poboljšanu bezbednost puteva i druge benefite, navodi podgorički list na svom sajtu.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako će se 26. siječnja održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti.
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
REZOVI
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
BRATISLAVA - AT&T je u ponedjejak objavio da će smanjiti broj zaposlenih u Slovačkoj budući da je pandemija covida 19 pogodila potražnju.
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
KATASTROFA
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
SUSTAV
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) počele su aktivnosti na testiranju funkcionalnosti novog sustava nadzora i upravljanja prometom na autocestama u svojoj nadležnosti, što će obavljati samo u noćnim satima i u fazama, kako bi to što manje utjecalo na protočnost prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE