GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Dalekovod lani s neto dobiti od 7,4 milijuna kuna

Grupa Dalekovod lani s neto dobiti od 7,4 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Dalekovod je u 2022. ostvarila poslovne prihode od 1,05 milijardi kuna, što je pad za 24 posto u odnosu na 2021., dok je neto dobit pala za 53,8 posto, na 7,4 milijuna kuna, a na poslovanje su se u 2022. negativno odrazile nove okolnosti i izazovi vezani uz rusko-ukrajinsku krizu i još uvijek prisutni negativni efekti vezani uz covid-19, objavila je u utorak ta kompanija.

Po podatcima iz financijskog izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, poslovni prihodi grupe Dalekovod u 2022. godini iznosili su 1,05 milijardi kuna, i manji su za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na pad prihoda grupe najznačajniji utjecaj imalo je matično društva, Dalekovod d.d. "zbog zaustavljanja radova na dva projekta u Ukrajini te manjoj aktivnosti u skandinavskim zemljama", objašnjava se u izvješću.

Tako su poslovni prihodi matične kompanije iznosili 760 milijuna kuna i manji su za 24,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Nove okolnosti i izazovi vezani uz rusko-ukrajinsku krizu i još uvijek prisutni negativni efekti vezani uz covid-19 pandemiju odnosno smanjenje tenderske aktivnosti, tijekom 2020. i 2021. godine, negativno se odrazilo na poslovanje Dalekovod grupe. Izazovi vezani uz rusku-ukrajinsku krizu dodatno su ubrzali već prisutan rast cijena materijala i sirovina te posljedično povećali inflatorne pritiske na ostale troškove što se negativno odrazilo na profitabilnost grupe", objašnjava se u izvješću.

Grupa je, dodaje se, na ključnim tržištima, odnosno s ključnim kupcima, pokrenula intenzivne pregovore u kontekstu reguliranja postojećih aktivnosti i namirenja razlike s osnove povećanih troškova te se te osnove očekuje značajne pozitivne efekti. Ipak, unatoč novim okolnostima i izazovima, već sada je primjetan značajan oporavak poslovanja u novom ugovaranju što povoljno utječe na poziciju kompanije u razdoblju koje slijedi, ističu iz Dalekovoda.

Po podatcima iz izvješća, poslovni su rashodi grupe lani iznosili 1,03 milijarde kuna i manji su za 23 posto, a u istom su postotku smanjeni i poslovni rashodi matične kompanije i iznosili su 752 milijuna kuna.

U izvješću se također navodi da je EBITDA (poslovni prihodi - poslovni rashodi + amortizacija) na razini grupe iznosi 48,2 milijuna kuna, što je smanjenje od 27 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom kao rezultat pada bruto dobiti u matičnoj kompaniji uslijed smanjene aktivnosti.

EBITDA na razini Dalekovoda d.d. lani je iznosila 35,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 25,4 milijuna kuna u odnosu na 2021.

Neto dobit grupe u 2022. godini iznosila je 7,4 milijuna kuna, a iz Dalekovoda objašnjavaju da se sastoji od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 8,2 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od 768 tisuća kuna.

Neto dobit matične tvrtke, Dalekovoda d.d. u prošloj je godini iznosila 1,8 milijuna kuna, a sastoji se od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 2,2 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja u iznosu od 406 tisuća kuna.

Po podatcima iz izvješća, lanjska je neto dobit (nakon prekinutog poslovanja) grupe bila za 8,6 milijuna kuna manja nego 2021. godine, a neto dobit matične kompanije manja je za 9,7 milijuna kuna.

"Ovakav je rezultat uzrokovan prije spomenutim ključnim događajima koji su obilježili 2022. godinu, odnosno utjecaj pandemije covid-19 na aktivnosti investitora te posljedično nisku razinu knjige ugovora na prijelazu u 2022. godinu te izazovi vezani za rusko-ukrajinsku krizu koji su utjecali na razinu troškova poslovanja, a koji se nisu uspjeli u punoj mjeri naplatiti od investitora", objašnjava se u izvješću.

No, pritom se ističe kako su pozitivni pokazatelji i trendovi oporavka poslovanja, posebice u ugovaranju, ali i realizaciji postali vidljivi već tijekom trećeg i četvrtog kvartala 2022. godine, "što ima povoljan utjecaj na stabilnost prihoda i poslovanja u sljedećem razdoblju i predstavlja osnovicu za optimističan pogled unaprijed".

Oporavak poslovanja naročito je primjetan u novom ugovaranju te je grupa na zadnji dan prošle godine imala knjigu ugovora u iznosu većem od 1,8 milijardi kuna, što, kako se navodi, "povoljno utječe na stabilnost prihoda u sljedećem razdoblju".

U Dalekovodu očekuju i nastavak snažne tenderske aktivnost u energetskoj i prometnoj infrastrukturi, kako kroz provedbu projekata NPOO-a, tako i kroz snažnu investicijsku aktivnost u vidu provedbe aktivnosti zelene i digitalne tranzicije na tržištima gdje grupa tradicionalno posluje i ima snažnu prisutnost, a što podrazumijeva značajne investicije u energetsku infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

Dalekovod u izvješću izdvajaju značajno poboljšanje financijskog položaja grupe i matičnog društva, a na što je prvenstveno utjecala provedba procesa dokapitalizacije.

Naime, u siječnju 2022. je provedena dokapitalizacija u iznosu od 410 milijuna kuna, a sredstvima prikupljenim izdanjem novih dionica u veljači su namirena dugovanja prema vjerovnicima čije tražbine su utvrđene predstečajnom nagodbom. Tako su na razini matične kompanije namirene tražbine u iznosu od 357 milijuna kuna, što je značajno unaprijedilo pokazatelji zaduženosti te ukupni financijski položaj društva i grupe na kraju prošle godine, ističu iz Dalekovoda.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE