GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar: Neto dobit skočila 80%

Grupa Končar: Neto dobit skočila 80%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 18:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar u prvih je devet mjeseci ostvarila 277,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 123,9 milijuna kuna ili 80,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

“Unatoč nezapamćenim globalnim izazovima i neizvjesnosti na svjetskim tržištima, Grupa Končar je treći kvartal 2022. godine završila s vrlo dobrim poslovnim rezultatima, koji se prvenstveno očituju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenom EBITDA pokazatelju”, ističu iz Končara.

Kako se navodi u priopćenju, EBITDA za to razdoblje iznosi 373,7 milijuna kuna i veća je za 144,8 milijuna kuna u odnosu na prvih devet mjeseci lani. EBITDA marža porasla je na 12,3 posto, s lanjskih 9,5 posto.

Normalizirana EBITDA iznosi 219,5 milijuna kuna i veća je za 26,2 milijuna kuna od ostvarene u devet mjeseci lani. Normalizirana EBITDA marža iznosi 7,2 posto.

Uključivanjem Dalekovoda, EBITDA je povećana za 24,6 milijuna kuna i iznosi 398,3 milijuna kuna.

Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,04 milijarde kuna, što je za 26,4 posto više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine.

Pritom je čak 61,1 posto prihoda ostvareno na inozemnim tržištima, a istovremeno je zabilježen i rast novougovorenih poslova i narudžbi koji ulijeva optimizam i za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju.

Uključivanjem Dalekovoda prihodi od prodaje povećali su se za 524,3 milijuna kuna, na 3,56 milijardi kuna.

Na domaćem tržištu Končareva društva ostvarila su prihode u iznosu od 1,18 milijardi kuna, što je 29,3 posto više u odnosu na u isto razdoblje prošle godine, dok udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 38,9 posto.

Kada je riječ o izvozu najznačajniji rezultati ostvareni su na tržištu Njemačke i to u iznosu od 332,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 40 milijuna kuna u odnosu na devet mjeseci lani. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 238,8 milijuna kuna, a u Austriju od 95,7 milijuna kuna.

Na tržištu Europske unije izvoz je povećan za 215,9 milijuna kuna te iznosi ukupno 1,3 milijarde kuna i predstavlja 72,1 posto ukupno ostvarenog izvoza.

U razdoblju siječanj – rujan ostvaren je i značajan rast ugovorenih poslova na inozemnim tržištima, čime su se stvorili uvjeti za daljnji rast izvoza u idućem razdoblju, navode iz Končara napominjući kako je ugovoreno novih poslova u iznosu od 3,99 milijardi kuna.

“Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine”, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji, kako je naveo, nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima.

U tako neizvjesnom okruženju menadžment Grupe Končar morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća, rekao je Kolak.

Napominje kako su rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji koji im ulijevaju optimizam da će i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate.

“Stoga, iako u uvjetima znatno suženih mogućnosti prognoziranja, očekujemo da će Končar poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima. U narednoj godini prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti te nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim u ovoj godini”, istaknuo je Kolak.

Tagovi: Grupa Končar, Končar, Končar EI, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE